hooggevoeligheid - afbeelding 1-min

Hooggevoelig

 

HSP

15 tot 20% van de bevolking is hooggevoelig, oftewel hoogsensitief, oftewel een hoogsensitief persoon (HSP). Je hoort dit de laatste tijd veel vaker en het wordt voornamelijk gebruikt voor mensen die informatie op een intensere en diepere manier verwerken dan anderen. De groep mensen met deze eigenschap is zeer gevoelig voor prikkels en wat ze van de wereld om zich heen ervaren komt heftiger binnen. Het beeld heerst dat hoogsensitiviteit iets spiritueels zou zijn maar het tegendeel is waar, de diepgaande verwerking van prikkels en informatie is namelijk zelfs te zien op MRI-scans. Maar hoe zit dat dan? En wat is hooggevoeligheid nou eigenlijk?

 

Hooggevoeligheid in een notendop

Hooggevoeligheid brengt vaak een negatieve lading met zich mee, maar die is zeer misplaatst. Hooggevoeligheid vind je vaak onterecht in het rijtje labels ADHD en autisme. In plaats van een aandoening of stoornis wordt hooggevoeligheid gezien als een persoonlijkheidskenmerk. Je hebt dus geen hooggevoeligheid, maar je bent hooggevoelig. ‘Kameleon’ is een mooi woord om een hooggevoelig persoon in één woord te duiden. Hooggevoelige personen worden constant overweldigd door prikkels of emoties, doordat ze het lastig vinden om hun grenzen aan te geven en door meer voor anderen te zorgen dan aan zichzelf te denken. Met als gevolg dat zij zich als een kameleon constant aanpassen. Dat is niet per se een negatieve eigenschap, want het zorgt dat HSP’en zich overal wel thuis kunnen voelen, als ze maar de tijd krijgen om hun plekje te vinden.

 

Nadelen van hooggevoeligheid

Hooggevoeligheid kan nadelen met zich meebrengen. Je bent bijvoorbeeld sneller overprikkeld dan anderen. Hierdoor kost een drukke omgeving jou veel energie. Ook kan hooggevoeligheid lastig zijn omdat je emoties van anderen overneemt waardoor het voelt alsof het je eigen emoties zijn. Nog vervelender kan dit worden op momenten waarop het niet duidelijk is of wat je voelt en wat jou beïnvloedt komt door je eigen emoties of die van iemand anders. Naast emotionele gevoeligheid is er ook sensorische gevoeligheid, het element van hooggevoeligheid waar men meestal meteen aan denkt bij het begrip. Dit houdt in dat je gevoelig bent voor geluid, fel licht en sterke geuren. Je vindt dingen sneller onprettig want doordat alles harder binnenkomt ben je eerder overprikkeld. Tenslotte is er nog een mentaal aspect. Als hooggevoelig persoon denk je diep na over alles, van alledaagse dingen tot wereldvraagstukken. Het kan dan lastig zijn om iets wat op een dag gebeurd van je af te zetten en er niet eindeloos over na te denken hoe je een houding of opmerking van iemand jegens jou moet interpreteren.

 

Voordelen van hooggevoeligheid

Echter, hooggevoeligheid mag gezien worden als een talent. Zo ben je als hooggevoelig persoon uiterst empathisch, opmerkzaam, heb je oog voor details die anderen totaal missen en voel je als de beste aan wat anderen nodig hebben. Het voordeel van het feit dat je je emoties zo eenvoudig afstemt op anderen is dat je compassie kunt ontwikkelen voor de problemen van anderen. Zo kun je hen helpen doordat je in staat bent om aan te voelen wat zij nodig hebben. Ook aan de sensorische gevoeligheid hangt een voordeel. Doordat alles je diep raakt kun je ook meer genieten van kleine dingen. Je beleeft de wereld veel intenser en je kunt bijvoorbeeld diep geraakt worden door muziek of een andere kunstvorm. Tot slot zit ook aan het mentale aspect een voordeel. Het brengt namelijk met zich mee dat je een groot gevoel voor verantwoordelijkheid hebt. Bovendien stelt het je in staat om bewuste keuzes te kunnen maken waarbij je rekening houdt met verschillende gezichtspunten doordat je de effecten van gedrag en keuzes om je heen zo goed opmerkt.

 

 

Studiebegeleiding

 

 

Raquel - hooggevoeligheid

Raquel is blogschrijfster bij Scriptium. Ze heeft een haat-liefdeverhouding met haar workouts, maar compenseert dit met haar passie voor gezond eten. Ze wordt gelukkig van vrienden en familie en beleeft haar geluksmomentjes zowel in de kroeg als gezellig thuis.