Titels en kopjes

Het kan best lastig zijn om te bepalen welke woorden een hoofdletter krijgen in een scriptie. Toch is het belangrijk om dit op de juiste manier aan te pakken, want dan komt de scriptie professioneler over. Er zit een verschil in de titels en kopjes van Nederlandse en Engelse scripties. Daarnaast zijn er een aantal keuzes die je zelf moet maken over hoe je de hoofdletters inzet. Op deze pagina lees je alles over hoofdletters in de titels en kopjes van de scriptie. Zo weet jij precies hoe je dit kunt aanpakken.

Consistentie

Om te beginnen is het goed om te zeggen dat het belangrijk is om consistent te zijn. In sommige gevallen kun je kiezen welke woorden je een hoofdletter geeft. Kies dan wel voor één methode en gebruik deze in de hele scriptie. Als je de eerste titel volledig in hoofdletters weergeeft en de volgende titel niet, kan dit slordig overkomen. Consistentie is een belangrijk onderdeel van de scriptie.

Nederlandse scripties

Hieronder volgt een uiteenzetting van hoe het hoort met betrekking tot Nederlandstalige scripties.

 • Hoofdletter aan het begin van de titel
  De hoofdletterregels zijn in het Nederlands makkelijker dan in het Engels. Zoals je al ziet in het kopje hierboven, begint een titel altijd met een hoofdletter. Dit is de enige hoofdletter die je gebruikt in de titel of het kopje. Begint je titel met een getal? Dan wordt het woord dat daarna komt met een kleine letter geschreven

 • Eigennamen met hoofdletter
  Eigennamen in titels worden altijd met hoofdletters geschreven. Een eigennaam is vaak een zelfstandig naamwoord waarmee een persoon, plaats of zaak wordt benoemd. Het kan bijvoorbeeld een naam van een bedrijf zijn. Ook als de eigennaam niet aan het begin van de titel staat, wordt deze met een hoofdletter geschreven.

Engelse scripties

Als je een Engelse scriptie moet schrijven, zijn de regels iets flexibeler. Dit betekent echter ook dat je meer keuze hebt. Hierdoor kan het lastiger zijn om te bepalen wat goed werkt voor jouw scriptie. Hieronder lees je welke opties er zijn voor de hoofdletters in Engelse scripties.

 • Optie 1: hoofdletter aan het begin van de titel
  Met deze opties geef je alleen het eerste woord van elke titel een hoofdletter. Je volgt hier dus eigenlijk de Nederlandse taalregels op. Deze taalregels mogen namelijk ook in Engelse scripties gevolgd worden.

 • Optie 2: alle belangrijke woorden met een hoofdletter
  Deze optie ben je vast al vaker tegengekomen in Engelse teksten. Deze methode is dan ook het meest gangbaar. Met deze optie schrijf je alle belangrijke woorden in een titel met hoofdletters. Het gaat hierbij om zelfstandige naamwoorden, bijvoeglijke naamwoorden, voornaamwoorden en bijwoorden. De andere woorden worden dan met kleine letters geschreven. Dit gaat vaak om voorzetsels, lidwoorden en verbindingswoorden. Deze woorden zijn vaak ook wat korter. Sommige studenten gaan heel natuurlijk met deze optie om, en weten precies welke woorden er met een hoofdletter geschreven moeten worden. Voor andere studenten is het wat lastiger. Voor hen is het goed om te checken of alles klopt.

 • Optie 3: een combinatie
  Je kunt optie 1 en 2 ook combineren. Dan kies je er bijvoorbeeld voor om alle titels van hoofdstukken volgens optie 2 op te schrijven, en de titels van paragrafen volgens optie 1. In dit geval is het extra belangrijk om consistent te zijn. Het wordt namelijk makkelijker om fouten te maken.

 • Eigennamen met hoofdletter
  Ook in de Engelste taal worden eigennamen met een hoofdletter geschreven in de titels en kopjes van een scriptie.

Checken

Check van tevoren goed of er eisen vanuit jouw opleiding zijn over het gebruik van hoofdletters. Daarnaast kan het zijn dat er vanuit het verwijssysteem regels zijn over de hoofdletters in titels. Zo moet je volgens de APA-stijl in alle hoofdstukken en paragraaftitels de belangrijke woorden met een hoofdletter schrijven. De kopjes binnen de paragrafen hoeven dan weer alleen een hoofdletter aan het begin van de titel. Beslis dus van tevoren waar je voor kiest. Dan kun je alle titels en kopjes vanaf het begin al goed opschrijven.

Check achteraf goed of je echt alle titels en kopjes op de juiste manier hebt opgeschreven. Dit kun je bijvoorbeeld doen door alle titels en kopjes te kopiëren en ze onder elkaar te zetten. Het kan namelijk best zijn dat je er in de tekst zelf overheen leest. Door goed te checken, weet je zeker dat je uiteindelijk een professionele scriptie inlevert.

Professionele scriptiehulp

Heb je commentaar gekregen dat je scriptie een foutief gebruik van hoofdletters bevat, of ondervind je andere problemen? Scriptium kan je helpen de zinnen leesbaarder te maken. We corrigeren de spelling, taal en zinsstructuur van je tekst. Desgewenst controleren we je scriptie zelfs op inhoud. Daarmee bieden we een unieke scriptieservice.

Een sterke scriptie is niet alleen het sluitstuk van je studie. Het is ook een visitekaartje op de arbeidsmarkt. Ga voor een topscriptie en laat je scriptie daarom nakijken door een professionele corrector van Scriptium.

Mijke - contentschrijver

Mijke is blogschrijfster bij Scriptium. Ze studeerde Interieurarchitectuur aan ArtEZ Hogeschool voor de Kunsten en studeert nu Design Cultures aan de Vrije Universiteit Amsterdam. Naast haar passie voor schrijven houdt ze van lezen en toneelspelen. In haar vrije tijd wandelt ze graag door het mooie Amsterdam.

Mijke - contentschrijver

Mijke is blogschrijfster bij Scriptium. Ze studeerde Interieurarchitectuur aan ArtEZ Hogeschool voor de Kunsten en studeert nu Design Cultures aan de Vrije Universiteit Amsterdam. Naast haar passie voor schrijven houdt ze van lezen en toneelspelen. In haar vrije tijd wandelt ze graag door het mooie Amsterdam.

2 reacties

 1. Hallo experts,

  Ik kom er niet helemaal uit of ik hoofdletters moet gebruiken bij titels van bronnen in de bronnenlijst. Kunnen jullie me helpen? Ik gebruik APA.

 2. Hallo Danton,
   
  Bedankt voor je vraag. Het is een goede vraag, want soms heerst daar verwarring over. In de bronnenlijst schrijf je de titels met kleine letters, behalve het eerste woord aan het begin, en bij namen. De uitzondering daarop zijn echter titels van krantenstukken en tijdschriften. Daarbij worden de hoofdwoorden in de bronnenlijst ook met een hoofdletter geschreven. Voorbeeld van een krantenartikel in de bronnenlijst:
   
  Holtland, J.J. (2022, 13 juli). VS-president Biden treft een Complex Plaatje bij zijn eerste Midden-Oosten bezoek. De Volkskrant.

Laat een reactie achter