Een flinke klus

Dat een scriptie een groot verslag of rapport is, daar was je waarschijnlijk zelf ook al wel achter. Maar hoeveel woorden moet een scriptie eigenlijk bevatten? Is er ook een minimumaantal woorden dat een scriptie moet bevatten? En wat moet je doen wanneer je te veel of juist te weinig woorden hebt geschreven? Dat en meer leggen we uit in deze blog!

Hoeveel woorden heeft een scriptie?

Hoeveel woorden een scriptie ongeveer bevat is onder andere afhankelijk van je opleidingsniveau. Zo zal een hbo-scriptie over het algemeen langer zijn dan een bachelorscriptie. Een masterscriptie is dan vaak weer langer dan een hbo- of bachelorscriptie. Zo heeft een hbo-scriptie gemiddeld 12.000 tot 15.000 woorden, een bachelorscriptie tussen de 8.000 en 12.000 woorden en een masterscriptie bevat vaak tussen de 13.000 en 20.000 woorden. Maar eigenlijk is het aantal woorden dat een scriptie moet bevatten van maar één ding afhankelijk, en dat is de eis van de opleiding.

 

De eisen van je studierichting

Het aantal woorden dat je scriptie dient te bevatten wordt vastgesteld door je opleiding en dit kan dus per opleiding verschillen. Wanneer je twijfelt over het woordenaantal, is het raadzaam om je opleiding te raadplegen. Iedere opleiding stelt haar eigen eisen aan de grootte van een scriptie. Vaak heb je voor je begint met je scriptieonderzoek meerdere bijeenkomsten die informatie bieden over het schrijven van een scriptie. Ook zullen de meeste opleidingen een hand-out uitreiken met daarin de richtlijnen van het schrijven van een goede scriptie. De kans is groot dat hier ook de eisen van het aantal woorden wordt gegeven. Raadpleeg daarom deze al voor je begint met het schrijven van je scriptie zodat je weet waar je aan toe bent. Ook kun je dan tijdens het schrijven van je scriptie de woordeneis goed in de gaten houden.

 

Hoe kom ik aan de gestelde woorden eis?

Er is niets voor niets een maximaal aantal woorden ingesteld voor het schrijven van een scriptie. Door een woordeneis aan scripties te stellen wordt er voorkomen dat beoordelaars te lang bezig zijn met het nakijken. Ook zorgt het ervoor dat de student enkel relevante informatie in de scriptie plaatst. Voor je begint met het schrijven van je scriptie denk je waarschijnlijk dat die 15.000 of 18.000 woorden halen onmogelijk is. Gelukkig blijkt dit vaak voor studenten eenvoudiger te zijn dan ze denken. Zeker wanneer ze eenmaal zijn begonnen met het schrijven van de scriptie. Een tip is dan ook om tijdens het schrijven van je scriptie niet te veel de woordeneis in de gaten te houden. Schrijf er eerst maar gewoon op los. Het schrappen van tekst is in veel gevallen eenvoudiger dan het toevoegen van extra tekst aan het eind. Ook is de woordeneis aan het einde van de dag niet het belangrijkste, je wordt namelijk beoordeeld op de inhoud en niet zozeer op het aantal woorden. Wanneer je het scriptieproces volgt, dan zal je geheid in de buurt komen van de woordeneis. Toch kan het voorkomen dat je aan het eind van je scriptie woorden te kort komt of juist te veel hebt. “Wat nu?” vraag je je dan waarschijnlijk af.

 

Te veel of te weinig woorden in mijn scriptie

Wanneer je te veel of te weinig woorden hebt, is het nodig om de gehele hoofdtekst nog eens door te lopen. Kun je bepaalde zinnen inkorten of juist uitbreiden? Mis je nog belangrijke informatie of is er informatie in je tekst die toch niet echt relevant is. Is er nog informatie die misschien beter in de bijlage geplaatst kan worden? Uiteraard is het afhankelijk van het aantal woorden dat je te kort of te veel hebt hoe grondig je dit moet aanpakken. Kom je er echt niet uit, dan kun je altijd nog contact opnemen met je scriptiebegeleider, samen komen jullie er vast uit!

 

Scriptiebegeleiding

 

Laat een reactie achter