Voorwoord

Hoewel het voorwoord doorgaans het eerste onderdeel van je scriptie is dat de lezer leest, is het een van de laatste onderdelen dat je schrijft. Het is tevens het enige onderdeel van je gehele scriptie waar je zonder problemen een persoonlijke noot in kwijt kan. Om die reden is het voorwoord een vreemde eend in de bijt als het gaat om scriptierichtlijnen. Toch worden er ook eisen aan het voorwoord gesteld.

          Het voorwoord is een stuk tekst dat je gebruikt om je lezer te informeren over hoe je het schrijven van je scriptie en het uitvoeren van je onderzoek ervaren hebt. Je spreekt als het ware de lezer even persoonlijk aan, stelt jezelf voor en presenteert jouw werk. Een voorwoord bestaat doorgaans uit de volgende onderdelen:

 

  • Een korte beschrijving van de geschiedenis of achtergrond van jouw scriptieonderwerp;
  • Een korte introductie over jezelf;
  • Een kortere versie van de aanleiding die in je inleiding te vinden is;
  • Een dankwoord;
  • Een beknopte beschrijving van jouw ervaringen tijdens het schrijven en onderzoeken.

 

Het is overigens niet verplicht om deze onderdelen allemaal in je voorwoord te verwerken.

 

Voorwoord: wat wel moet

Hoewel je zelf mag bepalen welke onderdelen je opneemt in het voorwoord, dient het wel te voldoen aan bepaalde eisen. Je moet je voorwoord bijvoorbeeld afsluiten met je naam, de plaats waar je jouw scriptie geschreven hebt en de datum waarop je jouw voorwoord afmaakt. Deze datum geldt dan tevens als de einddatum van je schrijfperiode.

          Daarnaast ben je in principe vrij in je taalgebruik in het voorwoord, maar je dient nog steeds een professionele stijl aan te houden. De vrijheid in taalgebruik komt vooral naar voren in het direct aanspreken van de lezer (Voor u ligt de scriptie…) en in het gebruik van de ik-vorm en wij-vorm (Ik heb het geluk gehad een jaar lang te mogen meelopen met…). Uiteraard dient je voorwoord, net als de rest van je scriptie, vrij te zijn van taal- en spellingfouten. Naar wens kijken correctoren van Scriptium ook je voorwoord na bij een scriptiecorrectie.

          Als je een dankwoord schrijft dien je te zorgen dat je alle personen met voor- en achternaam aanspreekt. Als ze een titel hebben (bijvoorbeeld professor of dokter) is het wel zo netjes om die ook te vermelden. Daarnaast bedank je alle mensen op volgorde van de bijdrage die ze geleverd hebben.

 

Voorwoord: een voorbeeld

Om de richtlijnen en eisen te illustreren volgt er nu een voorbeeld van een voorwoord:

 

Voor u ligt de scriptie ‘Just do it: Engelse vocabulaireoefeningen voor Nederlandse kinderen in het basisonderwijs’. Deze scriptie is geschreven als onderdeel van mijn masteropleiding Language and Communication Coaching aan de Radboud Universiteit te Nijmegen.

          In september 2011 begon ik met het schrijven van deze scriptie. Als leerling op het tweetalig middelbaar onderwijs heb ik altijd gevonden dat basisscholen niet voldoende Engels aanbieden. Deze discrepantie tussen de basisschool en het tweetalig middelbaar onderwijs wordt snel opgelost door leerlingen onder te dompelen in de Engelse taal. Nadat mijn bachelor- en masterstudie me veel geleerd hebben over tweedetaalverwerving, kon ik het niet laten me af te vragen hoeveel beter mijn Engels geweest zou zijn als we meer vocabulaireoefeningen op de basisschool hadden gehad. Zo was mijn scriptieonderwerp geboren.

          Ik heb gedurende het gehele scriptieproces plezier gehad in het werken met de kinderen uit mijn doelgroep. Ze waren enthousiast en gemotiveerd om mee te werken. Het was soms wel lastig om de aandacht bij het onderzoek te houden, omdat de kinderen zoveel leuke dingen te vertellen hadden.

          Ik wil graag een moment nemen om de vele medewerkers en docenten te bedanken die deze scriptie mede mogelijk gemaakt hebben. Als eerste wil ik dr. Hans Bandrood bedanken voor de consequente en goede begeleiding. Daarnaast wil ik Simone Janssen bedanken voor de onbeperkte en onbewaakte toegang tot basisschool de Vlinderboom in Rotterdam. Ook wil ik alle medewerkers en docenten van basisschool de Vlinderboom bedanken voor hun tolerantie en hulp.

Ik wens u veel leesplezier toe.

 

Lieve Brekelmans, Nijmegen, 21 april 2018

 

 

Laat een reactie achter