van havo naar mbo - afbeelding 1

Van havo naar mbo

Het hoger onderwijs biedt studies van doorgaans vier jaar, als voorbereiding op de arbeidsmarkt of een andere opleiding. In totaal kun je in Nederland zo’n 700 beroepsopleidingen volgen. Logisch dus dat je keuzestress ervaart en twijfelt bij de overstap van het hoger algemeen voortgezet onderwijs (havo) naar mbo. Bovendien is dit voor veel studenten niet de logische weg. Havisten gaan meestal naar het hoger beroepsonderwijs (hbo).

Redenen om als havist naar het mbo te gaan

Een opleiding aan de hogeschool is niet voor alle havoërs de beste keuze. Er zijn heel wat redenen om geen ‘logisch studiepad’ te volgen en een overstap naar het mbo te overwegen:

  • Je wilt meer praktisch onderwijs.

  • Je wilt je gerichter inzetten voor een bepaalde beroepsopleiding, met meer focus dus.

  • Je maakte al lang geleden een keuze voor een beroep en nu is het moment aangebroken.

  • Studeren vind je wel fijn, maar er zijn ook andere zaken in het leven.

  • Je wilt eerst proeven van een beroepscategorie voordat je daar de druk van een hbo-opleiding aan koppelt.

  • Je weet waar je goed in bent en kiest daarom voor het mbo.

  • Je weet wat je graag doet en kiest daarom voor het mbo.

Deze lijst met redenen is verre van volledig. Iedereen maakt keuzes in zijn of haar leven en gaat daar ten volle voor. Jouw keuze om van havo naar mbo te gaan, heeft waarschijnlijk ook één of meer persoonlijke redenen. Vul ze aan in de lijst en maak er jouw lijst van.

Meerdere wegen leiden naar hetzelfde doel

Vergeleken met vroeger zijn er meer mogelijkheden om aan het juiste diploma te geraken. Waar je vroeger na een keuze vastzat in een traject van meerdere jaren, zijn er nu meestal veel mogelijkheden om via een andere route hetzelfde doel te bereiken. Dat is maar goed ook, want veel jongeren kennen op hun achttiende niet hun volledige toekomstplan, of ze zijn nog niet klaar voor hogere studies.

Zijwegen inslaan naar de juiste bestemming is dan een manier om op een ander tempo en andere manier te werken aan een mooie toekomst. Vanuit het havo kun je na het volgen van een voorbereidingsprogramma, de propedeuse, doorstromen naar de universiteit. Of je kiest ervoor om na vijf jaar havo naar het hbo of mbo te gaan. Het mbo kun je dan versneld afleggen. Bevalt deze weg je, dan kun je ook doorzetten en sneller de arbeidsmarkt betreden, in een beroep dat je zelf hebt gekozen. Al deze wegen leiden naar jouw mooie toekomst. Of je gaat alsnog naar het hbo in een richting die past bij het beroep dat je in je mbo-opleiding gekozen hebt.

Welke richtingen in het mbo?

Het is onmogelijk om alle mogelijke opleidingen op te sommen. Daar bestaan enkele handige online tools voor. Op de website Kies MBO kun je alle mogelijkheden bekijken. Je kunt er opleidingen vergelijken, scholen opzoeken in de buurt van je woonplaats, enzovoort. Deze website is heel gebruiksvriendelijk en gemaakt voor jou. Neem dus zeker een kijkje.

Zoek je meer gespecialiseerde informatie, dan kun je de website van ROC bezoeken. ROC Nederland geeft je alle nodige info over onderwijs, je loopbaan en zelfs beschikbare vacatures. Op de website vind je een overzicht van de mbo-opleidingen, en een test waarmee je kunt nagaan wat je talenten zijn. Houd je het liever algemeen met wat leesbare achtergrondinformatie, ga dan naar s-bb.nl. Via deze weg kom je ook terecht op de website Kies MBO.

Reacties uit je omgeving

Als je als talentvolle student kiest voor een pad dat in de ogen van je omgeving vreemd is, dan kunnen zij ook vreemd reageren. Denk bijvoorbeeld aan familieleden, buren, vrienden of docenten aan het havo. Allemaal zullen ze de studiekeuze beoordelen, en niet iedereen zal jouw keuze even goed begrijpen. Houd daar rekening mee en wapen je ertegen.

Maak het jouw keuze

Maak voor jezelf goed uit waarom je deze niet zo voor de hand liggende keuze maakt. Enkele redenen kreeg je aangereikt aan het begin van deze blog. Maar zelf heb je vast nog andere redenen. Zet je argumenten voor en tegen naast elkaar. Zo weet je welke vragen en argumenten de mensen om je heen zoal zullen aanvoeren. Je kunt je reactie dan mooi voorbereiden en iedereen overtuigen dat jouw keuze om van havo naar mbo te gaan de juiste is. Omdat het volledig de jouwe is. Succes!

Studiehulp van Scriptium

Ben jij scholier en ben je op zoek naar bijles voor bepaalde vakken? Bij Scriptium bieden we professionele studiehulp aan. Of je nu geholpen wilt worden met Nederlands, worstelt met wiskunde, of hulp bij economie nodig hebt, we staan 7 dagen per week voor je klaar. Neem contact met ons op, en we komen snel bij je terug!

Laat een reactie achter

Je hebt al gestemd op dit artikel. Bedankt :-)
Wat vind jij van dit artikel?