goede studievoornemens - afbeelding 1g

Goede studievoornemens

 

Nieuw jaar, nieuwe kansen

Het is weer 1 januari en een nieuw jaar is aangebroken. Waarschijnlijk heb jij, net als vele anderen, de afgelopen weken voor oud en nieuw gereflecteerd op het afgelopen jaar en nagedacht over je doelen voor komend jaar. De periode rond oud en nieuw geeft altijd aanleiding tot het nadenken over je goede voornemens voor het komende jaar. Als scholier of student heb je vaak het goede voornemen om beter te studeren en misschien ook beter te plannen. Helaas worden de goede voornemens vaak snel aan de kant gezet. Zo maak je je goede studievoornemens toch waar! Het is niet gek dat je niet van de een op de andere dag opeens een voorbeeldstudent bent. Ook al is de wil er, dan nog moet je weten hoe je die goede voornemens kunt bewerkstelligen.

 

Manier van studeren

Ga eens na hoe je nu studeert en waarom dat dus voor jou niet voldoende effectief is. Er zijn ontzettend veel manieren om de leerstof tot je te nemen dus ontdek vooral welke voor jou werkt. Vind je het fijn als de stof aan je verteld wordt? Neem dan de tijd voor hoorcolleges, werkgroepen en zoek eventueel filmpjes op op YouTube. Of misschien vind je het juist fijn om de stof te lezen en vervolgens samenvattingen te maken en opdrachten te maken? Vind vooral uit welke manier het beste bij jou past, vaak is het op die manier ook een stuk leuker om te studeren en bezig te zijn met de stof.

 

Je studie-omgeving

Een prettige studie-omgeving is ook heel belangrijk voor het tot je nemen van de stof. Ook hier ligt het wel weer aan persoonlijke voorkeur. Sommigen vinden het juist fijn om met muziek te werken en samen te studeren, anderen zitten het liefst alleen in een muisstille ruimte. Je telefoon is ongetwijfeld ook een grote bron van afleiding. Maak afspraken met jezelf wanneer je op je telefoon mag kijken en probeer deze alleen te pakken in je pauzes.

 

Gebrek aan interesse voor de stof

Je zult vast ook zelf wel verschil merken in studeren voor vakken die je interessant vindt en studeren voor een vak wat je niets interesseert. Ook als je de stof van een vak helemaal niet interessant vindt zijn er toch manieren waarop je het jezelf makkelijker kunt maken. Zo is de manier waarop je de stof benadert van grote invloed op hoe je het vak beleeft. Het helpt om een actieve werkhouding aan te nemen. Bijna alles is wel interessant als het leeft, dus zorg dat je een manier vindt om de stof toe te passen in de praktijk of zelfs je eigen leven. Dan zal je ook de relevantie van de stof en het vak zien wat het vak meteen een stuk interessanter zal maken.

 

Deel je tijd goed in

Bijna niemand kan urenlang achter zijn bureau met zijn neus in de boeken zitten te studeren. Dit is helemaal niet effectief dus probeer een realistische planning te maken waarin je kijkt naar het aantal uur dat jij je kunt concentreren. Of je nou 2 uur of 4 uur kunt studeren, neem wel pauzes. Rek niet je periode van studeren op tot je vermoeid bent en in feite niet meer kunt want dat is een korte pauze niet voldoende en heb je te veel tijd nodig om weer helemaal op te laden. En ga nu met deze tips je goede studievoornemens achterna!

 

 

Studiebegeleiding

 

 

Raquel - planning voor huiswerk

Raquel is blogschrijfster bij Scriptium. Ze heeft een haat-liefdeverhouding met haar workouts, maar compenseert dit met haar passie voor gezond eten. Ze wordt gelukkig van vrienden en familie en beleeft haar geluksmomentjes zowel in de kroeg als gezellig thuis.