- Scriptium
- Posted on
- 2 Comments
Gestructureerd interview
Het kan zijn dat jij voor je scriptie een of meerdere interviews wilt afleggen met een expert op jouw onderzoeksgebied. Een interview helpt je namelijk om informatie te verzamelen over jouw onderwerp. Deze informatie kun je vervolgens koppelen aan de theorie en daar trek je dan conclusies uit. Er zijn drie verschillende soorten interviews: een gestructureerd interview, een semigestructureerd interview en een ongestructureerd interview. Op deze pagina lees je alles over het gestructureerde interview. Wat is het precies en hoe pak je het aan?
Wat is een gestructureerd interview?
Bij een gestructureerd interview is er van tevoren een vragenlijst opgesteld. Er worden vaak meerdere experts geïnterviewd, waarbij er zoveel mogelijk vragen worden gesteld. Het zijn gesloten vragen, het kunnen bijvoorbeeld ja/nee vragen of meerkeuzevragen zijn. De interviewer mag niet afwijken van de vragenlijst, er is dan ook geen ruimte om door te vragen. Daarnaast moeten de vragen bij elke geïnterviewde in dezelfde volgorde worden gesteld. Zo kunnen de resultaten achteraf makkelijk met elkaar vergeleken worden. Het gestructureerd interview is anders dan een enquête. Bij een enquête is het doel namelijk om meningen van zoveel mogelijk mensen te verzamelen. Bij een gestructureerd interview praat je met een selecte groep mensen, die meestal experts zijn op jouw onderzoeksgebied.
Wanneer pas je het toe?
Deze interviewsoort wordt vaak toegepast bij kwantitatief onderzoek. Kwantitatief onderzoek is gebaseerd op data en cijfers. Het andere soort onderzoek noem je kwalitatief onderzoek. Dat is gebaseerd op het interpreteren van verhalen. Conclusies worden daar getrokken uit woorden en betekenissen. Een gestructureerd interview leent zich goed voor kwantitatief onderzoek, omdat de resultaten te coderen zijn. Vaak wordt er gekeken naar hoe vaak bepaalde antwoorden zijn gegeven.
Wat zijn de voor- en nadelen?
Enkele voordelen:
-
Uit het interview komen gestandaardiseerde resultaten voort, er zijn namelijk maar een paar antwoordopties. Dit zorgt ervoor dat de resultaten van de verschillende interviews makkelijk met elkaar te vergelijken zijn.
-
Het interview kan door verschillende mensen worden afgelegd. Er is namelijk een vragenlijst aanwezig, waar niet van afgeweken mag worden. De interviewer heeft zo geen invloed op het gesprek. Door in een groep te werken kun je meer interviews afnemen in een kortere tijd.
-
De interviewsoort zorgt voor snelle resultaten. Het interview duurt niet lang, omdat er geen zaken worden toegelicht. De beperkte antwoordopties geven genoeg informatie om conclusies uit te trekken.
Enkele nadelen:
-
Er is geen ruimte voor improvisatie. Bij een interessant antwoord kun je niet doorvragen. Dit kan ervoor zorgen dat je belangrijke informatie misloopt.
-
Er zit geen nuance in de antwoorden, het is a, b of c. Het kan zijn dat iemand twijfelde tussen twee antwoorden. Dit komt dan niet in de resultaten naar voren.
-
Het interview is erg strak, er vindt geen gesprek plaats. Dit kan voor een formele sfeer zorgen. Het is dan moeilijker om de geïnterviewde op zijn gemak te stellen.
Hoe stel je een goede vragenlijst op?
De volgorde van je vragen speelt een belangrijke rol in het afnemen van een interview. Vaak begin je met een paar inleidende vragen. Vervolgens kun je dieper op bepaalde zaken ingaan. Bij een gestructureerd interview zijn er alleen meerkeuzevragen en je kan niet ter plekke doorvragen op bepaalde antwoorden. Daarom is het belangrijk dat een vraag een vervolg of verdieping is van de vraag daarvoor. Op het einde stel je altijd een afsluitende vraag.
Betrouwbaarheid
Bij het afnemen van een interview is het belangrijk om de betrouwbaarheid te waarborgen. In het geval van een gestructureerd interview heb je controle over de betrouwbaarheid in de vragen die je opstelt. Daarnaast moeten de gegeven antwoorden uiteraard goed genoteerd worden. Het is belangrijk dat je objectief blijft bij het opstellen van je vragenlijst. Stel geen suggestieve vragen. Dit zijn vragen die kunnen wijzen in de richting van jouw gewenste conclusie. Een voorbeeld van een suggestieve vraag is: ‘Vind je ook niet dat fastfood verboden moet worden?’ Hier geef je al een suggestie voor het antwoord in de vraag zelf. Daarnaast is het belangrijk om sociaal wenselijke antwoorden te vermijden. Dit heeft namelijk grote invloed op de resultaten van het interview. Probeer de geïnterviewde op zijn gemak te stellen.
Voorbeeldvragen voor een gestructureerd interview
Je doet voor een bedrijf onderzoek naar de lancering van een nieuwe frisdrank. Je wilt weten of het product aanslaat bij de consumenten en hoe het op hen overkomt. Omdat je van de (potentiële) consumenten eigenlijk steeds hetzelfde wilt weten, is een gestructureerd interview geschikt. De vragenlijst kan dan bestaan uit de volgende (vaste) vragen:
-
Wat vond u van de smaak van het drankje?
-
Welk cijfer zou u de smaak willen geven?
-
Wat vond u van de verpakking?
-
Welk cijfer zou u voor de verpakking geven?
-
Wat vindt u van de prijs?
-
Zou u zelf dit frisdrankje kopen? Waarom wel/niet?
Hoe verwerk je de interviewresultaten in je scriptie?
Een interview zet je vaak niet in zijn volledigheid in je scriptie. Je kunt hem wel in een bijlage eraan toevoegen. Voordat je dit doet ga je het interview transcriberen of coderen. In het geval van een gestructureerd interview codeer je de resultaten. Dit betekent dat je bepaalde codes geeft aan de antwoorden. Zo kun je bijvoorbeeld gemakkelijk zien welke antwoorden er meerdere keren zijn gegeven en welke helemaal niet. De gecodeerde resultaten ga je vervolgens analyseren. Dit doe je door ze te koppelen aan de theorie van jouw onderzoek. Ondersteunen de interviewresultaten jouw theorie? Of is het juist een weerlegging? Uit de analyse kun je conclusies trekken voor jouw onderzoek. Ten slotte is het belangrijk dat je altijd in je scriptie beschrijft wat voor interview je hebt uitgevoerd, met wie en waarom.
Wil je weten hoe je een semigestructureerd of ongestructureerd interview opstelt? Bekijk dan onze artikelen over de semigestructureerde en ongestructureerde interviewvorm.
Hulp van een professional
Een goed kwantitatief onderzoek bevat een praktijkgedeelte dat iets toevoegt aan het inzicht van de lezer. Het gebeurt meer dan eens dat een scriptie wordt afgekeurd op gebrekkige resultaten, meer specifiek de interviews. Twijfel je aan het niveau van je interviews? Dan kun je deze door Scriptium laten nakijken. Onze experts hebben al meer dan 10.000 studenten geholpen bij het schrijven en verbeteren van hun scriptie. Daarbij staan zij 7 dagen per week voor je klaar.Â
Mijke is blogschrijfster bij Scriptium. Ze studeerde Interieurarchitectuur aan ArtEZ Hogeschool voor de Kunsten en studeert nu Design Cultures aan de Vrije Universiteit Amsterdam. Naast haar passie voor schrijven houdt ze van lezen en toneelspelen. In haar vrije tijd wandelt ze graag door het mooie Amsterdam.
Mijke is blogschrijfster bij Scriptium. Ze studeerde Interieurarchitectuur aan ArtEZ Hogeschool voor de Kunsten en studeert nu Design Cultures aan de Vrije Universiteit Amsterdam. Naast haar passie voor schrijven houdt ze van lezen en toneelspelen. In haar vrije tijd wandelt ze graag door het mooie Amsterdam.
Ik heb een ongestructureerd interview gebruikt, maar de antwoorden van de geïnterviewden verschilden nogal van elkaar. Ik weet nu niet hoe ik het moet aanpakken en hoe ik het nou algemene conclusies kan trekken.
Achteraf gezien was een gestructureerd interview wellicht beter geweest, waarbij je dezelfde, gerichte vragen aan iedereen kon stellen. Het kan ook zijn dat je nog geen saturatie bereikt hebt. Dus dat je nog niet voldoende interviews hebt gehouden om na een aantal interviews dezelfde informatie tegen te komen. In dat geval dien je meer interviews te houden, zodat je wel algemene conclusies kunt trekken.Â