frisse start na vakantie - afbeelding 1

Een frisse start na je vakantie

Het is heerlijk, het is prachtig, en elk jaar kijken we er met z’n allen naar uit: de zomervakantie. Ook dit jaar hebben we flink genoten van het weer, van de vrijheid en vooral van het niet hoeven studeren. Toch komt aan alle mooie dingen een einde en ook nu staat het nieuwe studiejaar weer voor de deur. Het maakt niet uit of je begint aan je masterjaar, het tweede jaar van je bachelor in gaat of misschien wel nieuw begint aan een studie: je wil een frisse start maken na de vakantie. Hoe je dat doet? Lees onze tips en zorg dat je optimaal aan je volgende studiejaar begint.

Tip 1: Neem vrije dagen vóór de eerste schoolweek

Oké, je hebt net een hele vakantie vrij gehad. Waarom zou je dan nog vrije dagen nemen voor de eerste schoolweek begint? Om een frisse start na je vakantie te kunnen maken is het belangrijk dat je een periode inplant om over te gaan van de chille vakantiemodus naar de drukkere studiemodus. Een soort van mini tussenvakantie dus. Studenten zijn geneigd om tot het allerlaatste vrije moment door te feesten of zelfs nog op vakantie te gaan. Wij zeggen: zorg dat je drie of vier dagen helemaal vrij bent tussen je laatste vakantiedag in het buitenland, je laatste dagje uit of je laatste werkdag bij je vakantiebaantje, en de eerste collegedag. Die dagen kun je dan gebruiken om onbewust alvast in een studiemindset te komen, om goed bij te slapen en om je spullen op orde te krijgen.

Tip 2: Planning

Of je nu aan je derde jaar begint en al een echte studieveteraan bent, of misschien net begint aan je eerste jaar: wij bevelen alle studenten aan om goed vooruit te plannen. Een frisse start na je vakantie begint bij een strakke planning. Misschien neem je al jaren dezelfde trein en bus naar de universiteit en weet je precies hoe je straks op de campus komt. Maar hoe weet je zeker dat de dienstregeling niet veranderd is? Is er misschien grootschalig onderhoud aan het spoor? Kun jij straks op de universiteit direct je collegezalen en leslocaties vinden? Onze tip is simpel: zoek het op en plan vooruit zodat je niet voor verrassingen komt te staan.

Tip 3: Nevenactiviteiten

In de vakantie heb je waarschijnlijk volop genoten van allerlei nevenactiviteiten. Je hebt een baantje, gaat uit met vrienden en bent waarschijnlijk op vakantie geweest. Ook tijdens je studiejaar lopen sommige van deze nevenactiviteiten nog door. Voor een frisse start na je vakantie bevelen wij studenten aan om alvast vooruit te kijken naar de planning en opbouw van het hele collegejaar. Je kunt als het goed is al zien hoe de vakanties vallen, wanneer de scriptieperiode begint (als je die moet schrijven) en wanneer de tentamenweken zijn gepland. Om te voorkomen dat je precies in die periodes druk bent met werk of hobby’s zeggen wij: plan alvast vooruit en geef bij de nodige partijen aan (je werk of club) dat je in die periodes vrij wil hebben.

frisse start na vakantie - afbeelding 2

Tip 4: Houd een schone werkplek

Om een frisse start na je vakantie te maken is het aan te bevelen om ruim voor de eerste collegedag te zorgen dat je een fijne, opgeruimde werkplek hebt. Zorg voor een schoon bureau met alle spullen die je nodig gaat hebben. Controleer je laptop of pc en bekijk of je alle benodigde licenties hebt. Misschien is het een idee om de schijf een keer op te ruimen. Maak mappen op je pc om alle digitale bestanden in op te slaan. Op deze manier ben je straks geen tijd kwijt aan dergelijke zaken en kun je direct beginnen met studeren op een fijne en gestructureerde manier.

Tip 5: Blik vooruit

Afhankelijk van het jaar dat voor de deur staat, moeten er andere zaken gebeuren. In je eerste jaar is het behalen van je BSA het voornaamste doel. Het tweede jaar staat meer in het teken van het halen van tentamens. En het derde en vierde jaar draaien om het schrijven van een scriptie en wellicht een stage. Blik vooruit voor een frisse start na je vakantie om te zorgen dat je weet wat er gebeuren gaat en wanneer je idealiter kunt beginnen. Win alvast informatie in over een scriptie of stageverslag en zorg zo dat je niet voor verrassingen komt te staan. 

Laat een reactie achter