Examentips afbeelding 1

De beste examentips

Het eindexamen is een belangrijke fase in het leven van elke scholier. Het is een periode waarin je je kennis en begrip van de lesstof moet aantonen en waarin je je best moet doen om je diploma te behalen. Hoewel het eindexamen als een uitdaging kan aanvoelen, is het belangrijk om te onthouden dat een goede voorbereiding het halve werk is. In dit artikel delen we waardevolle examentips die je kunnen helpen om het beste uit je eindexamens te halen.

Effectief leren voor verschillende vakken

Het is geen geheim dat verschillende vakken ook verschillende studieaanpakken vereisen. Hier zijn enkele examentips om je te helpen bij het leren voor specifieke vakken:

 • Maak een studieplanning: creëer een realistische planning waarin je voldoende tijd besteedt aan elk vak. Verdeel je studietijd evenredig en geef prioriteit aan de vakken waar je meer moeite mee hebt.

 • Begrijp de examenstructuur: bestudeer de examenspecificaties en begrijp hoe het examen voor elk vak is opgebouwd. Dit geeft je een duidelijk beeld van welke onderwerpen belangrijker zijn en waar je je studie-inspanningen op moet richten.

 • Maak samenvattingen: schrijf samenvattingen van de lesstof voor elk vak. Dit helpt je om de belangrijkste concepten te herhalen en te versterken. Als je hier nog moeite mee hebt, kun je tips vragen bij jouw medescholieren of bij de docent van het desbetreffende vak. Ook bijles nemen helpt jou bij het krijgen van nieuwe inzichten.

Gebruik hulpmiddelen om te oefenen voor je examen

Tegenwoordig hebben scholieren toegang tot verschillende hulpmiddelen die hun studieproces kunnen verbeteren. Er zijn enkele waardevolle hulpmiddelen die je in het achterhoofd kunt houden. Maak bijvoorbeeld gebruik van online platforms, educatieve video’s en interactieve oefeningen om je begrip van de lesstof te vergroten. Populaire platforms zoals Khan Academy, Coursera en YouTube kunnen waardevolle aanvullende informatie bieden.

Maak gebruik van oefenexamens die beschikbaar zijn voor specifieke vakken. Dit geeft je de mogelijkheid om te wennen aan het soort vragen dat je tijdens het echte examen kunt verwachten en om je tijdbeheer te oefenen. Overweeg ook om samen te werken met medescholieren en vorm studiegroepen. Samen studeren en discussiëren over de lesstof kan zorgen voor nieuwe inzichten en het versterken van je begrip.

Examentips voor het examen wiskunde

Een vak waar veel scholieren moeite mee hebben tijdens de eindexamens is wiskunde. Hier zijn enkele praktische examentips om je te helpen bij het leren.

#1 - Leer formules en concepten te begrijpen

Als eerste is het van belang dat je formules en concepten beter begrijpt. Zorg ervoor dat je een goede grip hebt op de belangrijkste formules en begrijp hoe ze toegepast worden. Maak een lijst van de formules en maak regelmatig oefeningen om ze toe te passen.

#2 - Oefenen, oefenen, oefenen

Oefenen is essentieel voor wiskunde. Los regelmatig oefenopgaven op om je probleemoplossende vaardigheden te verbeteren. Begin met gemakkelijke opgaven en werk geleidelijk naar moeilijkere opgaven toe.

#3 - Weet hoe je grafische rekenmachine werkt

Maak gebruik van grafische rekenmachines en wiskundige software om complexe berekeningen gemakkelijker te maken. Leer ook hoe je deze hulpmiddelen effectief kunt gebruiken, zodat je tijdens het examen snel en nauwkeurig kunt werken.

#4 - Leer samen met je klasgenoten

De laatste tip is: maak gebruik van de kennis van medescholieren. Vorm een studiegroep met klasgenoten die ook wiskunde in hun vakkenpakket hebben zitten. Bespreek moeilijke vraagstukken, los samen opgaven op en leg elkaar concepten uit. Door samen te werken, kun je elkaar ondersteunen en begrip opbouwen.

Alle examentips op een rij

In de onderstaande tabel zie je alle mogelijke stappen nogmaals overzichtelijk bij elkaar:

Stappen Uitleg
#1: Studieplanning maken
Maak een planning, zodat je het overzicht goed kunt bewaren. Je weet dan precies op welke dag je met welk vak aan de slag gaat.
#2: Examenstructuur bestuderen
Ieder examen heeft een bepaalde structuur. Door middel van oefenexamens zie je welke structuur bij welk vak hoort.
#3: Samenvattingen maken
Samenvattingen zorgen voor meer duidelijkheid. Daarnaast deel je de lesstof op in behapbare stukken, zodat je effectief kunt leren.
#4: Oefenen voor het examen
Oefenen zorgt dat je de basisvaardigheden onder de knie krijgt en tevens meer inzichten krijgt in de examenstructuur. Oefenen, oefenen, oefenen dus!
#5: Kennis van medescholieren raadplegen
Je klasgenoten hebben wellicht minder moeite met een bepaald vak. Maak daarom gebruik van de kennis die zij hebben om betere cijfers te halen.

Examentips voor als je een leerachterstand hebt

Als scholier kan het soms moeilijk zijn om effectief te leren wanneer je te maken hebt met een leerachterstand. Het kan ontmoedigend zijn, maar met de juiste aanpak en inzet kun je deze uitdaging overwinnen. Hier zijn enkele strategieën die je kunnen helpen om effectief te leren, zelfs als je een leerachterstand hebt:

 • Identificeer je zwakke punten
  Ga na welke specifieke onderwerpen of vaardigheden je moeilijk vindt. Dit kan je helpen om je aandacht te richten op de gebieden waar je extra ondersteuning nodig hebt.

 • Stel realistische doelen
  Bepaal realistische doelen voor jezelf, zowel op korte als lange termijn. Begin met kleinere doelen die haalbaar zijn en werk geleidelijk naar grotere doelen toe. Dit zal je motivatie vergroten en je vooruitgang stimuleren.

 • Maak een gedetailleerd studieplan
  Ontwikkel een gedetailleerd studieplan waarin je je studietijd verdeelt over de verschillende vakken en onderwerpen. Zorg ervoor dat je voldoende tijd besteedt aan de onderwerpen waar je een achterstand in hebt. Het hebben van een gestructureerd plan kan je helpen om georganiseerd en gefocust te blijven.

 • Vraag om hulp
  Aarzel niet om hulp te vragen aan je docenten, klasgenoten, ouders of een privéleraar. Ze kunnen je begeleiden, extra uitleg geven en je helpen bij het overwinnen van specifieke uitdagingen.

 • Gebruik verschillende leermethoden
  Experimenteer met verschillende leermethoden om te ontdekken welke het beste voor jou werken. Dit kan variëren van het maken van samenvattingen en flashcards tot het kijken naar educatieve video's en het maken van oefenopgaven. Vind de methoden die het beste bij je leerstijl passen en die je helpen om de stof beter te begrijpen.

 • Wees consistent en regelmatig
  Streef naar consistentie en regelmatigheid in je studiegewoonten. Plan dagelijks vaste studiemomenten in en zorg ervoor dat je je daaraan houdt. Hierdoor bouw je een sterke studieroutine op en kun je gestaag je leerachterstand inhalen.

 • Blijf positief en gemotiveerd
  Houd een positieve mindset en blijf gemotiveerd, zelfs als het moeilijk wordt. Geloof in je eigen capaciteiten en wees trots op elke stap vooruit die je zet. Beloon jezelf voor je inzet en vier je successen, hoe klein ze ook mogen lijken.

Onthoud dat het inhalen van een leerachterstand tijd en toewijding vergt. Wees geduldig met jezelf en wees bereid om extra inspanningen te leveren. Met een positieve houding en de juiste strategieën kun je effectief leren en je leerachterstand overwinnen.

Haal het beste uit je examens

Met de eindexamens in zicht is het belangrijk om je goed voor te bereiden. Met deze waardevolle examentips kun je het beste uit je eindexamens halen. Effectief leren voor verschillende vakken, zoals het begrijpen van de examenstructuur, het maken van een studieplanning en het creëren van samenvattingen, is essentieel voor succes. Daarnaast kunnen het raadplegen van hulpmiddelen, zoals online educatieve bronnen, oefenexamens en studiegroepen, je studieproces versterken.

Specifiek voor vakken zoals wiskunde, waar veel scholieren moeite mee hebben, kunnen praktische examentips het verschil maken. Door de formules en concepten te begrijpen, regelmatig oefenopgaven op te lossen, specifieke hulpmiddelen te gebruiken en samen te werken met medeleerlingen, kun je je wiskundevaardigheden verbeteren en je zelfverzekerder voelen tijdens het examen.

Onthoud dat een goede voorbereiding en consistentie essentieel zijn voor succes tijdens de eindexamens. Blijf gefocust, blijf oefenen en vertrouw op de examentips die je in dit artikel hebt geleerd. Je merkt dat je binnen een korte tijd de ene voldoende na de andere binnenhaalt.

Studiehulp van Scriptium

Weet je wat jouw struikelvak is? Vraag dan studiehulp aan van Scriptium om hier mee aan de slag te gaan. We bieden bijles voor alle vakken, dus het maakt niets uit wat jouw struikelvak is. Heb je extra hulp nodig bij biologienatuurkunde of scheikunde? We helpen je graag. En we staan ook voor je klaar als je geholpen wilt worden met NederlandsEngels of Frans. We staan 7 dagen per week voor je klaar. Neem contact met ons op, en we komen snel bij je terug!

Ik ben Tessa, 31 jaar en woon in het zuiden van het land. Drie jaar geleden studeerde ik af aan de Hogeschool voor Journalistiek. Mijn passies? Schrijven en fotografie. Beide vakken kwamen terug tijdens mijn studie. Omdat schrijven toch mijn grootste passie bleef, besloot ik tijdens mijn studie al te beginnen als freelancer binnen de journalistiek en copywriting. Nu schrijf ik bij Scriptium voor het scholierenblog en help ik jullie bij het vinden van voldoende informatie om de juiste keuzes te maken op school.

Laat een reactie achter

Je hebt al gestemd op dit artikel. Bedankt :-)
Wat vind jij van dit artikel?