- Scriptium
- Posted on
- Geen reacties
Examenplanning maken
Binnenkort is het weer zover: de toetsen komen eraan. Elke keer is zo’n periode een bron van stress die kan leiden tot problemen, tenzij je je goed voorbereidt. Als je alle leerstof niet op tijd kunt verwerken, zal je resultaat heel wat minder goed zijn. Een examenplanning maken zorgt ervoor dat je tijdens het leren niet voor verrassingen komt te staan. Méér nog: je krijgt alles geleerd en houdt nog tijd over om je te ontspannen.
Een combinatie van leren en ontspanning
Je deelt je beschikbare tijd op een slimme manier in om leren te combineren met voldoende rust en ontspanning. Dat is eigenlijk waar het allemaal om draait. Zo krijg je alle leerstof verwerkt én je vindt de tijd om stress te vermijden, gezond te eten en voldoende te rusten. Dat zorgt weer voor een gezonde geest in een gezond lichaam. Hoe je dat aanpakt en hoe je ervoor zorgt dat je je tijd goed benut, lees je in deze blog.
Op papier of digitaal?
Een goede examenplanning maken is geen ingewikkelde taak. Er zijn wel enkele aandachtspunten die je het best even meeneemt.
Veel jongeren zullen hun examenplanning maken op papier. Zo kan je lekker kribbelen, doorstrepen, markeren, omcirkelen. Na afloop van de examens gooi je dat papier gewoon weg. Uiteraard gaat dit ook perfect digitaal, bijvoorbeeld in een rekenblad van Excel of een document in Word. Zolang het voor jou maar overzichtelijk en gebruiksvriendelijk blijft.
Werk je op papier, teken dan een raster met vakken. Of gebruik een bestaande kalender. Op de computer werk je met een tabel of rooster. Vul de datum van de start van de leerperiode in het eerste vak in, en vul verder aan. Op de dagen van de examens vul je je examenvakken in. Doe dat heel nauwkeurig, zodat je nooit per ongeluk het verkeerde vak leert. Jammer genoeg gebeurt dat redelijk vaak. Dat veroorzaakt dan onnodige stress, waardoor je je examen niet in alle rust kunt afleggen. Vanaf je eerste examen plan je achteruit.
Start met je verplichtingen
In tegenstelling tot wat sommige mensen (ook je ouders) denken, start een examenplanning maken niet met leerstof inplannen. Je begint met alle verplichtingen, zoals een familiefeestje, een training van de sportclub of een activiteit van de jeugdbeweging. Als je al deze momenten uitsluit van de planning, merk je snel dat er minder tijd is om te leren dan je eerst dacht. Wanneer je besluit om vroeg genoeg te beginnen met leren, is dat een goede keuze. Dat voorkomt verrassingen die je later kunt tegenkomen.
Een black-out vermijden
Nu er extra tijd beschikbaar is om te leren, kun je de leerstof inplannen. Maar let goed op: plan geen grote, aaneengesloten blokken leerstof in. Je mag immers niet te lang aan één stuk studeren om het risico op een black-out te verkleinen of te vermijden. Een black-out is een moment waarop je alles wat je leerde plots vergeet. Je kunt je niets meer herinneren. Als dat je overkomt tijdens een examen, kan je het wel schudden.
De pomodorotechniek
Een goede methode om korte leerperiodes in te lassen, is de pomodorotechniek. Die laat je 25 minuten aan één stuk leren, en bied je dan vijf minuten pauze. Vijfentwintig minuten is lang, maar ook weer niet zo lang. Je kunt je in die tijd perfect concentreren op één stukje leerstof. De pauze van vijf minuten maakt je helemaal klaar voor een volgend stukje. Na opnieuw vijfentwintig minuten, neem je weer vijf minuten pauze. En zo ga je in totaal door voor vier pomodoro’s. Je hebt dan twee uur geleerd.
Na vier pomodoro’s neem je een langere pauze waarin je iets actiefs doet. Je gaat weg van je bureau, maakt een wandeling, gaat iets te drinken halen, enzovoort. Neem genoeg tijd voor iets actiefs om je brein weer even tot rust te brengen. Daarna kun je er weer tegenaan voor de volledige vier pomodoro’s. Je snapt wel hoe het werkt.
Nu je weet hoe lang je kunt leren, weet je nog niet hóé je de leerstof over de beschikbare tijd verdeelt.
Bepaal hoe lang je leert voor elk vak
Tijdens het schooljaar vind je heel wat aanwijzingen over hoe lang je voor een bepaald vak leert. Je weet ondertussen hoeveel pagina’s je binnen een bepaalde tijd kunt verwerken. Als je een examenplanning maakt, kun je dus inschatten hoeveel tijd je nodig zult hebben om alles geleerd te krijgen. Dat is een ruwe methode, want als je leerstof vaker hebt geleerd, leer je die de volgende keer veel sneller dan de eerste keer.
Als je leerstof bijvoorbeeld 300 pagina’s bedraagt, en je leert een bladzijde per minuut, dan heb je zo’n vijf uur nodig om alles te leren. Dat zijn zo’n 10 pomodoro’s. Misschien is dat nog net haalbaar op één dag. Is er meer leerstof, dan zul je waarschijnlijk vroeger moeten beginnen. Op die manier kun je de volledige leerstof in je examenplanning opnemen. Nadat je alles hebt ingepland, ken je de startdatum. Begin dus ruim vooraf met de examenplanning.
Is 't vak moeilijk?
Houd ook rekening met het vak zelf. Als je sterk bent in een bepaald vak, zul je waarschijnlijk heel vlot leren. Zo’n vak kan dus evengoed in de namiddag staan. Zo kun je de dag beginnen met een moeilijker vak dat meer aandacht en concentratie vraagt. Meerdere vakken combineren op één leermoment kan ook helpen om voldoende afwisseling te leggen. Maar let op: doe dat niet vlak voor het examen. Dan wil je juist wel de focus leggen op het examenvak.
Studiehulp van Scriptium
Ben jij scholier en ben je op zoek naar studiebegeleiding bij je examenplanning? Bij Scriptium bieden we professionele studiehulp aan. We staan 7 dagen per week voor je klaar. Neem contact met ons op, en we komen snel bij je terug!