Examenfeest afbeelding 1

Klaar met je examens? Laat het examenfeest beginnen

Gefeliciteerd, eindelijk ben je klaar met je eindexamens! Deze mijlpaal verdient een geweldig feest. Nadat je jouw examenreis hebt gedaan, wil je het beste feest van de klas geven. In dit artikel delen we 5 waardevolle tips waarmee je als scholier een verrassend examenfeest kunt organiseren. Van het kiezen van een thema tot het vinden van de perfecte locatie: ontdek hoe je een onvergetelijke avond kunt creëren om te vieren dat je de schooljaren succesvol hebt afgesloten.

Kies een uniek thema voor je examenfeest

Het geven van een examenfeest gebeurt vaak nadat je te horen hebt gekregen dat je geslaagd bent. Ook als je gezakt bent, maar bijvoorbeeld nog een herkansing kunt doen, kun je alvast nadenken over het thema van het examenfeest. Denk aan een retro-thema zoals de jaren ’90, een tropisch strandfeest of een elegante black & white-avond. Het thema bepaalt de sfeer en maakt het feest extra bijzonder. Zorg ervoor dat de decoraties, muziek en dresscode passen bij het gekozen thema om een samenhangende en memorabele ervaring te creëren.

5 x de beste locaties voor je examenfeest

De locatie van je examenfeest kan het verschil maken. Of je nu een perfectionist bent of juist niet: er is altijd wel een locatie te vinden die bij jouw feest past. Overweeg unieke plekken zoals een strand, een park, een gehuurde zaal of zelfs je eigen achtertuin. Kies een locatie die past bij het aantal gasten en de gewenste activiteiten. Een sfeervolle locatie draagt bij aan de feestvreugde en maakt het feest onvergetelijk.

#1 Op het strand

Denk bijvoorbeeld aan een uniek strandfeest. Als je in de buurt van een kustgebied woont, kan een strandfeest een geweldige optie zijn. Met het zand tussen je tenen, het geluid van de golven en de zonsondergang als achtergrond, creëer je een ontspannen en feestelijke sfeer.

#2 In het park

Een andere locatie om te gebruiken voor jouw examenfeest is het park bij jou in de buurt. Vaak kun je deze ruimte reserveren, zodat je hier ook een aantal picknicktafels neer kunt zetten.

#3 In je eigen achtertuin

Wat dacht je van een tuinfeest? In jouw eigen achtertuin kun je namelijk ook een geweldige plek maken voor jouw feestje. Je hebt de vrijheid om de ruimte naar eigen smaak in te richten en kunt gemakkelijk thematische decoraties en verlichting toevoegen. En het fijne: het kost jou helemaal niets, buiten de kosten voor eten en drinken.

#4 Huur een dakterras

Wil je pas echt iets unieks? Dun kan je een mooie evenementenlocatie of een dakterras afhuren. De meeste evenementenlocaties hebben al een geluidsinstallatie waar je gebruik van kan maken. Ook is er een dansvloer voor jouw vrienden, dus je kan je voetjes van de vloer doen! Een dakterras daarentegen geeft niet alleen een geweldige locatie voor een examenfeest, maar biedt ook een mooi uitzicht over de stad.

#5 Cultuur of natuur

Als laatste kun je voor je examenfeest nog kijken naar culturele locatie, een boerderij of andere landelijke locatie. Deze bieden vaak een mooie omgeving, buitenruimte en een charmante ambiance voor een feest in de buitenlucht. De culturele locaties zijn juist weer uniek doordat je hiervoor bijvoorbeeld kan kiezen voor een kunstgalerij of historisch gebouw. Houd er dan wel rekening mee dat er regels kunnen gelden voor het geven van een feestje en je gebonden bent aan openingstijden.

Plan verrassende activiteiten voor je examenfeestje

Zorg ervoor dat je examenfeest boordevol leuke activiteiten zit. Tijdens een examenfeest zijn er talloze activiteiten die je kunt organiseren om de sfeer levendig en vermakelijk te houden. Hier zijn enkele ideeën:

  • Karaoke: zet een karaoke-installatie op en laat je gasten hun zangtalenten tonen. Het is een leuke en interactieve activiteit die veel plezier en gelach met zich meebrengt.

  • Fotobooth: huur een fotobooth of maak er zelf een met props en achtergronden. Gasten kunnen leuke foto's maken en direct afdrukken als aandenken aan het feest. Dit zorgt voor leuke en memorabele momenten.

  • Danswedstrijd: organiseer een danswedstrijd waarbij gasten hun beste moves kunnen laten zien. Dit kan individueel zijn of in groepen, afhankelijk van de grootte van het feest. Zorg voor een dansvloer en een goede afspeellijst met opzwepende muziek.

  • Spelletjesavond: zet verschillende bordspellen, kaartspellen of partygames klaar waar gasten aan kunnen deelnemen. Denk aan spellen zoals Twister, Jenga, Cards Against Humanity, Pictionary, of een videogamecompetitie. Dit zorgt voor een gezellige en competitieve sfeer.

  • Thema-gerelateerde activiteiten: pas de activiteiten aan op het gekozen thema van het feest. Bijvoorbeeld een trivia-quiz met vragen over de jaren '90 bij een retro-thema, of een kostuumwedstrijd bij een Hollywood-thema. Dit houdt de gasten betrokken en versterkt de samenhang van het feest.

  • Optredens of talentenjacht: geef gasten de mogelijkheid om hun talenten te tonen door optredens te organiseren. Dit kan variëren van zang- en dansoptredens tot stand-up comedy, goochelshows of zelfs een modeshow. Moedig gasten aan om hun creativiteit te uiten en zorg voor een podium of performance-gebied.

  • Outdoor-activiteiten: als je een buitenlocatie hebt, overweeg dan activiteiten zoals een sporttoernooi (denk aan voetbal, volleybal, frisbee), een speurtocht, een watergevecht, of een filmavond onder de sterrenhemel. Dit voegt een speelse en actieve dimensie toe aan het feest.

Vergeet het eten en drinken niet

Ook eten en drinken zijn natuurlijk cruciaal voor een geslaagd examenfeest. Overweeg verschillende opties, zoals een buffet, een foodtruck of een barbecue. Zorg ervoor dat er voldoende variatie is om aan verschillende smaken en dieetwensen te voldoen. Vergeet ook niet om voldoende drankjes, zowel alcoholisch als non-alcoholisch, beschikbaar te hebben. Als je budget het toelaat, kun je zelfs een professionele cateringservice inhuren om ervoor te zorgen dat je gasten culinair verwend worden.

Herinneringen maken voor het leven

Voordat je gaat studeren en de middelbare school achter je laat, wil je alle bijzondere momenten ook nog vast laten leggen. Dit kan bijvoorbeeld door een fotograaf in te huren of door een fotobooth op te zetten. Gasten kunnen dan leuke foto’s maken en meteen afdrukken. Een gastenboek waarin iedereen een persoonlijk bericht kan achterlaten is ook een geweldig idee om blijvende herinneringen te creëren. Overweeg ook om kleine cadeautjes of aandenkens uit te delen aan je gasten als dank voor hun aanwezigheid.

Hoewel feesten leuk en opwindend kunnen zijn, is het belangrijk om veiligheid en verantwoordelijkheid in acht te nemen. Zorg daarom voor voldoende toezicht, vooral als er alcohol wordt geschonken. Moedig je gasten aan om verantwoordelijk om te gaan met alcohol en overweeg het regelen van vervoer of het aanmoedigen van carpoolen. Zo kan iedereen veilig thuiskomen.

Hieronder staan nog een aantal do’s en don’ts op een rij

Examenfeest tabel 1

Studiehulp van Scriptium

Weet je wat jouw struikelvak is? Vraag dan studiehulp aan van Scriptium om hier mee aan de slag te gaan. We bieden bijles voor alle vakken, dus het maakt niets uit wat jouw struikelvak is. Heb je extra hulp nodig bij wiskunde, natuurkunde of scheikunde? We helpen je graag. En we staan ook voor je klaar als je geholpen wilt worden met NederlandsEngels of Frans. We staan 7 dagen per week voor je klaar. Neem contact met ons op, en we komen snel bij je terug!

Ik ben Tessa, 31 jaar en woon in het zuiden van het land. Drie jaar geleden studeerde ik af aan de Hogeschool voor Journalistiek. Mijn passies? Schrijven en fotografie. Beide vakken kwamen terug tijdens mijn studie. Omdat schrijven toch mijn grootste passie bleef, besloot ik tijdens mijn studie al te beginnen als freelancer binnen de journalistiek en copywriting. Nu schrijf ik bij Scriptium voor het scholierenblog en help ik jullie bij het vinden van voldoende informatie om de juiste keuzes te maken op school.

Laat een reactie achter

Je hebt al gestemd op dit artikel. Bedankt :-)
Wat vind jij van dit artikel?