Engelse luistertoets - afbeelding 1

Voorbereiding op een toets

De Engelse luistertoets is een essentieel onderdeel van het vak Engels, maar vaak toch best lastig. De toets is een momentopname en dat kan best voor wat zenuwen zorgen. Al helemaal omdat het voelt alsof je er geen enkele controle over hebt. Het lijkt alsof je niet zoveel kunt doen om je op de toets voor te bereiden. Toch zijn er manieren die jou kunnen helpen bij de luistertoets. In dit artikel geven we jou tips en tricks die je kunnen helpen om de Engelse luistertoets beter te maken. Zo ga je met meer vertrouwen de toets in en haal jij straks een mooi cijfer!

Omring jezelf met Brits-Engelse taal

Neem je voor om een maand alleen maar Brits-Engelse series te kijken. Zo komt dat Netflixen toch nog van pas. Maak een lijstje van de series die je wilt kijken en binge-watch ze in de weken voor de Engelse luistertoets. Voorbeelden zijn ‘The Crown’, ‘Peaky Blinders’ of ‘Bridgerton’. Zo kom jij helemaal in de Engelse taal en praat jij straks als een echte Britse Royalty.

Luister naar podcasts

Je kunt jezelf ook wagen aan een paar Engelse podcasts. Deze kun je bijvoorbeeld opzetten tijdens het fietsen of het opruimen van je kamer. Laat de Engelse taal je leven volledig overnemen. Natuurlijk kun je ook Amerikaanse series kijken of podcasts beluisteren. Deze zijn vaak wat toegankelijker in de taal. Toch spreken ze op de Engelse luistertoets vaak Brits en deze klanken zijn anders dan in het Amerikaans. Dit kan je in de war brengen op de toets. Zorg dus dat je de Brits-Engelse taal goed kent voordat je aan de toets begint. Zo begin je vanzelf tijdens het eten Engels tegen je ouders te praten!

Oefen thuis met online luistertoetsen

Waarschijnlijk heb je wel vanuit school een paar oefentoetsen meegekregen, maar vaak kun je ze ook op internet vinden. Probeer vlak voor de toets zoveel mogelijk te oefenen. Zo kom je erachter hoeveel tijd je precies hebt om de vragen te lezen en te beantwoorden. Dan weet je hoe je dit straks het beste op de Engelse luistertoets kunt aanpakken.

Probeer door te oefenen duidelijk te krijgen wat ze van je willen. Luister goed naar wat voor soort vragen er worden gesteld en wat voor antwoorden ze hierop verwachten. Kun je het beste naar de keywords in het fragment luisteren? Of wordt het antwoord vaker via een omweg gegeven?

Zoek verschillende plekken op

Het kan helpen om op verschillende plekken de Engelse luistertoetsen te oefenen. Zo kan je het eerst op een stille plek proberen, en daarna op plekken waar veel lawaai is. Zo leer je hoe je om kunt gaan met afleidingen. Je weet namelijk nooit wat er straks tijdens de toets gebeurt. Misschien krijgt je buurman wel een spontane hoestbui, of er rijdt net een vrachtwagen voorbij. Wees hierop voorbereidt, zodat je straks in volle concentratie de Engelse luistertoets kunt maken.

Leer signaalwoorden

Leer de Engelse signaalwoorden. Deze worden ook wel verbindingswoorden genoemd. Dit zijn woorden die vaak in het midden van langere zinnen staan. Voorbeelden zijn: ‘and’, ‘also’, ‘furthermore’, ‘however’. Deze woorden geven een transitie in een zin aan. Het is belangrijk om ze te kennen, omdat ze bijvoorbeeld tegenstellingen aan kunnen geven. Soms denk je dat je het goede antwoord hebt, maar dan wordt er na het woord ‘however’ toch nog een tegenovergesteld argument gegeven. Een echte instinker dus. Wedden dat jij dit straks doorhebt op de toets?

Tips voor tijdens de toets

Luister goed naar de introductie. Deze lijkt misschien overbodig, omdat er geen vragen over worden gesteld. Toch is het belangrijk om te weten waar het fragment over gaat. Als je dan een keer het antwoord niet zeker weet kun je hier nog aan terugdenken. Door de antwoorden te koppelen aan het grotere thema kun je een logische gok uitbrengen.

Lees de vraag aandachtig

Probeer de vraag en de antwoorden tijdens de stilte te lezen. Doe dit wel aandachtig. Het is beter om de antwoorden nog niet helemaal gelezen te hebben, maar de vraag wel aandachtig, dan dat je overal vluchtig overheen gaat en eigenlijk niet weet wat je nu gelezen hebt. Als je een antwoord hebt gehoord, kun je dit vaak makkelijk terugvinden in de antwoordopties.

Streep antwoorden weg

Als je het antwoord echt niet weet, probeer dan eerst de antwoorden weg te strepen waarvan je zeker weet dat ze fout zijn. Probeer dan te bedenken wat het meest logische antwoord zou zijn. Wat heb je eerder gehoord? Wie zijn de personages en wat zijn hun motieven? Zijn er twee antwoorden die op elkaar lijken? Dan is het vaak een van deze twee.

Luister het fragment af

Luister altijd eerst het hele fragment af voordat je een antwoord kiest. Er kan namelijk nog een weerlegging komen en die wil je niet missen. De Engelse signaalwoorden kunnen hier enorm bij helpen.

Wees relaxed

Uiteindelijk is het belangrijkste dat je zo relaxed mogelijk de Engelse luistertoets in gaat. Door je goed voor te bereiden, heb je rust in je hoofd en kun je met vertrouwen de toets maken. Raak niet in paniek als je een keer een antwoord gemist hebt. Laat dit even achterwege en probeer je op de volgende vraag te concentreren. We hopen dat je iets aan deze tips en tricks hebt!

Studiehulp van Scriptium

Heb je moeite met leren? Ben je op zoek naar bijles voor bepaalde vakken? Bij Scriptium bieden we professionele studiehulp aan. Of je nu geholpen wilt worden met biologie, worstelt met natuurkunde, of hulp bij Engels nodig hebt, we staan 7 dagen per week voor je klaar. Neem contact met ons op, en we komen snel bij je terug!

Mijke - contentschrijver

Mijke is blogschrijfster bij Scriptium. Ze studeerde Interieurarchitectuur aan ArtEZ Hogeschool voor de Kunsten en studeert nu Design Cultures aan de Vrije Universiteit Amsterdam. Naast haar passie voor schrijven houdt ze van lezen en toneelspelen. In haar vrije tijd wandelt ze graag door het mooie Amsterdam.

Mijke - contentschrijver

Mijke is blogschrijfster bij Scriptium. Ze studeerde Interieurarchitectuur aan ArtEZ Hogeschool voor de Kunsten en studeert nu Design Cultures aan de Vrije Universiteit Amsterdam. Naast haar passie voor schrijven houdt ze van lezen en toneelspelen. In haar vrije tijd wandelt ze graag door het mooie Amsterdam.

Laat een reactie achter