- Scriptium
- Posted on
- Geen reacties
Duitse zinnen leren
Duitse zinnen leren kan best lastig zijn. Woordjes leren voelt al als een hele opgave, maar met zinnen wordt het je nog moeilijk gemaakt. Zinnen leren gaat namelijk verder dan alleen het vergroten van je Duitse woordenschat. Er komen bijvoorbeeld zaken als grammatica en zinsopbouw bij kijken. De Duitse naamvallen spelen in elke zin een rol. Hier kunnen gemakkelijk fouten in worden gemaakt. Daarom is het belangrijk dat jij de zinnen volledig kent voor de toets. Weet jij niet zo goed hoe je dit moet aanpakken? Of waar je de motivatie vandaan moet halen om eraan te beginnen? Wij hebben een aantal tips op een rijtje gezet die jou kunnen helpen bij het leren van Duitse zinnen.
Verdeel de woorden
De eerste tip heeft te maken met goed plannen. Niemand kan in één dag honderd Duitse zinnen uit zijn hoofd leren. Daarom is het belangrijk om de zinnen te verdelen over meerdere dagen. Stel doelen voor jezelf die haalbaar zijn. Je kunt bijvoorbeeld elke dag dertig minuten aan de Duitse zinnen besteden. Je kunt ook met jezelf afspreken om elke dag vijf Duitse zinnen uit je hoofd te leren. Leerlingen vinden het leren van zinnen vaak niet heel interessant. De concentratie neemt snel af en dan is de motivatie ook ver te zoeken. Door de lijst in stukjes te hakken voelt het niet als een berg huiswerk. Daarnaast ga je elke dag weer met volle concentratie aan de slag.
Snap de zin
Het klinkt misschien een beetje gek, maar het helpt om te snappen wat er staat. Vooral in de Duitse taal is dit erg belangrijk. Zoals eerder genoemd speelt grammatica namelijk een belangrijke rol in een zin. Neem bijvoorbeeld het woord ‘meinem’. Waarom eindigt dit woord op een m? Waarom staat er niet ‘meinen’ of ‘meiner’? Je kunt de zin natuurlijk ook uit je hoofd leren, maar er is een grotere kans dat je het dan vergeet. Door even actief met de zin bezig te zijn blijft hij beter in je hoofd zitten. En als je het straks op de toets even niet weet? Dan hoef je alleen even de grammaticaregels terug te halen. En die weet jij natuurlijk!
Bedenk ezelsbruggetjes
Deze methode wordt al veel toegepast bij het leren van woordjes. Je kunt het ook gebruiken bij het leren van Duitse zinnen. Wat is het eerste dat in je opkomt als je een Duitse zin ziet? Lijkt de zin ergens op? Stel jezelf deze vragen bij het maken van een goed ezelsbruggetje. Het ezelsbruggetje hoeft niet logisch te zijn, als het jou maar helpt om dat woord te onthouden. Vaak helpt het als het ezelsbruggetje erg persoonlijk is. Koppel het bijvoorbeeld aan humor. Alleen al het bedenken van een ezelsbruggetje helpt bij het onthouden van een zin. Je bent namelijk actief bezig met de stof. Daarnaast wordt het leren een stuk leuker.
Overhoor jezelf
Jezelf overhoren is de belangrijkste strategie bij het leren van Duitse zinnen. Je kunt iemand vragen om jou te overhoren of je kunt jezelf overhoren. Hieronder staan een aantal methodes die je kunt gebruiken om jezelf te overhoren:
-
Met het harmonicamodel leer je de zinnen van het Duits naar het Nederlands en van het Nederlands naar het Duits. Pak een vel papier en vouw deze in drie kolommen. In de linkerkolom schrijf je de Duitse zinnen uit je boek over. Let op, doe dit niet in volgorde, maar leer ze juist door elkaar. Sla dan je boek dicht en vouw de linkerkolom weg. Probeer vervolgens uit je hoofd de vertalingen in de middelste kolom op te schrijven. Deze kijk je goed na. Als laatste vouw je de middelste kolom ook weg. Probeer dan de Nederlandse vertalingen weer naar het Duits te vertalen. Kijk ook deze zinnen goed na. Deze methode kun je een aantal keer herhalen. Je kunt bijvoorbeeld elke dag een paar zinnen uit de lijst pakken.
-
Bij de tweede overhoormethode maak je gebruik van flashcards. Deze kun je zelf maken. Knip een aantal kleine kaartjes uit een vel papier. Op de voorkant schrijf je de Duitse zin op en op de achterkant de Nederlandse vertaling ervan. Pak telkens een kaartje en schrijf de vertaling op in je schrift. Draai dan het kaartje om en check of je het goed hebt. Je kunt de vertaling ook hardop uitspreken. Let dan wel op dat je ook de spelling van de zin goed kent. Met deze overhoormethode kun je de zinnen beide kanten op leren.
-
Je kunt ook een app gebruiken om jezelf te overhoren. De meest bekende app hiervoor is WRTS. Veel lijsten staan hier al ingevuld, maar je kunt ook zelf zinnen toevoegen. Als je een zin fout invult, dan krijg je hem later opnieuw. Je kunt dit ook als algehele leermethode gebruiken. In het begin zul je dan alles fout invullen, maar de foute zinnen blijven terugkomen. Op deze manier ben je al automatisch de zinnen aan het herhalen. Wat handig is aan een app is dat je het overal mee naar toeneemt. Zo kun je ook onderweg jezelf overhoren.
Schrijf moeilijke zinnen op
Er zijn altijd wel een paar woorden of zinnen die maar niet blijven hangen. Welke zijn dit? Maak hier een lijstje van. Dit lijstje kun je overal mee naartoe nemen en er op verschillende momenten van de dag even naar kijken. Leg de lijst bijvoorbeeld op je nachtkastje. Spreek met jezelf af om de zinnen elke dag voor het slapengaan even te herhalen. Hetzelfde kun je doen in de ochtend als je opstaat. Zo worden de zinnen steeds makkelijker voor je. Straks op de toets weet jij ze zeker weten uit je hoofd.
Natuurlijk is Duitse zinnen leren niet altijd leuk, maar toch moet het even gebeuren. Hopelijk helpen deze tips jou bij het leren en ben je gemotiveerd om aan de slag te gaan. De belangrijkste tip is om de zinnenlijst in stukjes te hakken, zodat jij er met volle concentratie mee aan de slag kan. Maak een haalbare planning voor jezelf, zodat je vlak voor de toets niet in de stress raakt. Veel succes met leren!
Studiehulp van Scriptium
Heb je moeite met leren? Ben je op zoek naar bijles voor bepaalde vakken? Bij Scriptium bieden we professionele studiehulp aan. Of je nu geholpen wilt worden met Duits, worstelt met Frans, of hulp bij Engels nodig hebt, we staan 7 dagen per week voor je klaar. Neem contact met ons op, en we komen snel bij je terug!
Mijke is blogschrijfster bij Scriptium. Ze studeerde Interieurarchitectuur aan ArtEZ Hogeschool voor de Kunsten en studeert nu Design Cultures aan de Vrije Universiteit Amsterdam. Naast haar passie voor schrijven houdt ze van lezen en toneelspelen. In haar vrije tijd wandelt ze graag door het mooie Amsterdam.
Mijke is blogschrijfster bij Scriptium. Ze studeerde Interieurarchitectuur aan ArtEZ Hogeschool voor de Kunsten en studeert nu Design Cultures aan de Vrije Universiteit Amsterdam. Naast haar passie voor schrijven houdt ze van lezen en toneelspelen. In haar vrije tijd wandelt ze graag door het mooie Amsterdam.