De waardeketen van Porter

Als student die bezig is met het schrijven van een marketingscriptie, ben je waarschijnlijk bekend met de uitdagingen van het analyseren van de interne processen van een organisatie en het begrijpen van hoe ze waarde creëren. Hier komt de waardeketen van Porter om de hoek kijken. Dit concept biedt een gestructureerd raamwerk om de activiteiten van een bedrijf te analyseren en om te begrijpen hoe ze bijdragen aan het concurrentievoordeel. Dit artikel zal dieper ingaan op de waardeketen van Porter, inclusief het doel, de marge, de onderdelen ervan, hoe je het kunt toepassen in 4 stappen, en wanneer je dit model wel en niet moet gebruiken.

Wat is de waardeketen van Porter?

De waardeketen van Porter is een concept dat is ontwikkeld door de beroemde Harvard-professor Michael Porter in 1985. Het is een model dat organisaties helpt om hun interne activiteiten te analyseren en te begrijpen hoe ze waarde toevoegen aan hun producten of diensten. De term ‘waardeketen’ verwijst naar de reeks activiteiten die een organisatie uitvoert om een product of dienst van het begin tot het eind te creëren en op de markt te brengen.

Het doel van de waardeketen van Porter

Het belangrijkste doel van de waardeketen van Porter is om organisaties te helpen hun concurrentievoordeel te begrijpen en te verbeteren. Het model helpt bij het identificeren van de specifieke activiteiten binnen een organisatie die de kosten verhogen of de waarde voor de klant verhogen. Door deze activiteiten te analyseren, kunnen organisaties strategische beslissingen nemen om hun concurrentiepositie te versterken.

Het verband tussen de waardeketen van Porter en de marge

Een cruciaal aspect van de waardeketen van Porter is het begrijpen van de marge die een organisatie behaalt. De marge is het verschil tussen de totale waarde die een product of dienst vertegenwoordigt voor de klant en de totale kosten om dat product of die dienst te leveren. De formule om de marge te berekenen is als volgt:

 • Marge = Totale waarde - Totale kosten

De waardeketen van Porter helpt organisaties om deze marge te begrijpen door de interne activiteiten in detail te analyseren. Het laat zien welke activiteiten de kosten verhogen en welke activiteiten waarde toevoegen. Door het verband tussen deze twee aspecten te begrijpen, kunnen organisaties strategische beslissingen nemen om hun marge te vergroten. Dit kan onder meer het verminderen van kostbare activiteiten, het optimaliseren van waardeverhogende activiteiten, of het identificeren van nieuwe kansen voor waardecreatie omvatten.

De onderdelen van de waardeketen van Porter

De waardeketen van Porter bestaat uit twee hoofdonderdelen: de primaire activiteiten en de ondersteunende activiteiten.

1. Primaire activiteiten

De primaire activiteiten zijn rechtstreeks betrokken bij het creëren en leveren van een product of dienst. Ze omvatten:

 • Inkomende logistiek . Dit omvat de processen die verband houden met de ontvangst, opslag en distributie van grondstoffen binnen een organisatie.

 • Operaties. Hier worden de feitelijke productie- of dienstverleningsprocessen uitgevoerd.

 • Uitgaande logistiek. Dit omvat alle activiteiten die te maken hebben met de distributie van het eindproduct aan de klanten.

 • Marketing en verkoop. Deze activiteiten hebben betrekking op het promoten van het product of de dienst en het bereiken van klanten.

 • Service. Dit omvat alle activiteiten die na de verkoop plaatsvinden, zoals klantenservice en onderhoud.

2. Ondersteunende activiteiten

De ondersteunende activiteiten zijn verantwoordelijk voor het mogelijk maken en ondersteunen van de primaire activiteiten. Ze omvatten:

 • Infrastructuur. Dit verwijst naar de organisatiestructuur, planning, financiën en kwaliteitsbeheer.

 • Human resource management. Hier draait het om het werven, trainen en behouden van gekwalificeerd personeel.

 • Technologieontwikkeling. Dit omvat onderzoek en ontwikkeling, automatisering en technologische verbeteringen

 • Inkoop. Deze activiteit houdt verband met de inkoop van grondstoffen, apparatuur en andere benodigdheden

De waardeketen van Porter uitgelegd in een afbeelding:

Hoe je de waardeketen van Porter moet toepassen in 4 stappen

Nu je bekend bent met de onderdelen van de waardeketen van Porter, laten we eens kijken naar hoe je dit model kunt toepassen in je scriptie of analytische werk. Hier zijn vier stappen om te volgen:

Stap 1: Identificeer de activiteiten

Begin met het identificeren van alle activiteiten binnen de organisatie die betrokken zijn bij het creëren van het product of de dienst. Dit omvat zowel primaire als ondersteunende activiteiten. Maak een gedetailleerde lijst.

Stap 2: Analyseer de kosten

Voor elke geïdentificeerde activiteit, analyseer de kosten die eraan verbonden zijn. Welke kosten zijn direct gerelateerd aan deze activiteit? Zorg ervoor dat je alle relevante kosten vastlegt.

Stap 3: Analyseer de Waarde

Nu is het tijd om de waarde van elke activiteit te analyseren vanuit het perspectief van de klant. Welke activiteiten voegen de meeste waarde toe aan het eindproduct of de dienst? Dit kan variëren afhankelijk van de industrie en de behoeften van de klant.

Stap 4: Identificeer Mogelijkheden

Ten slotte, gebruik de informatie die je hebt verzameld om mogelijkheden te identificeren. Waar kun je kosten verlagen zonder de waarde te verminderen? Waar kun je de waarde verhogen zonder de kosten te verhogen? Deze inzichten kunnen leiden tot strategische aanbevelingen voor de organisatie.

Wanneer Gebruik je de Waardeketen van Porter?

 • Bij strategische planning. De Waardeketen is nuttig bij het ontwikkelen van strategieën om concurrentievoordeel te behalen of te behouden.

 • Bij probleemanalyse. Als je problemen hebt geïdentificeerd in de efficiëntie of waardecreatie van een organisatie, kan de waardeketen helpen bij de analyse.

 • Bij benchmarking. Het vergelijken van de eigen waardeketen met die van concurrenten kan waardevolle inzichten opleveren.

Wanneer gebruik je de waardeketen van Porter niet?

 • Bij externe factoren. De Waardeketen richt zich voornamelijk op interne activiteiten. Bij het analyseren van externe factoren zoals markttrends of geopolitieke gebeurtenissen, zijn andere modellen meer geschikt.

 • Bij kleine organisaties. In sommige kleine organisaties kunnen de activiteiten eenvoudig genoeg zijn om zonder dit model te begrijpen.

 • Bij tijdsdruk. Als je scriptie of analyse een strakke deadline heeft, kan het gebruik van de Waardeketen tijdrovend zijn. In dat geval kun je overwegen om andere, meer beknopte analysemethoden te gebruiken.

De waardeketen van Porter: een waardevol instrument

De waardeketen van Porter kan een belangrijk hulmiddel zijn voor studenten en professionals die organisaties willen analyseren en verbeteren. Door de interne activiteiten van een organisatie te begrijpen, kun je strategische aanbevelingen doen die het concurrentievoordeel kunnen versterken. Het toepassen van de vier stappen en het begrijpen van wanneer dit model wel en niet geschikt is, zal je helpen om effectief gebruik te maken van de waardeketen van Porter in je onderzoek en analyse

Meer hulp nodig? Scriptium staat voor je klaar

Loop je tegen problemen aan tijdens het schrijven van je scriptie? Scriptium kan je helpen om je eindwerk foutloos in te leveren. Neem scriptiebegeleiding om je scriptie naar een hoger niveau te tillen. Gewoon een vraag stellen aan een expert of scriptiehulp inschakelen? Ook daarvoor ben je bij Scriptium aan het juiste adres. Neem vandaag nog contact met ons op, en we helpen je meteen!  

Zeinab is een scriptieblogschrijver bij scriptium. Ze heeft Medische Natuurwetenschappen gestudeerd en Applied Cognitive psychology. Ze is geïnteresseerd in alles wat wetenschappelijk is en schrijft er graag over.

Laat een reactie achter

Je hebt al gestemd op dit artikel. Bedankt :-)
Wat vind jij van dit artikel?