- Scriptium
- Posted on
- 16 Comments
De samenvatting
Als je scriptie af is, rest je nog het schrijven van de samenvatting. De samenvatting is een stuk tekst van ongeveer één A4, na het titelblad en voor het voorwoord, waarin je de scriptie als het ware samenvat. Een lezer zou aan de hand van je samenvatting een compleet beeld van het onderzoek moeten krijgen. Het is van belang dat je samenvatting één vloeiend geheel is. Je werkt dus niet puntsgewijs een lijst af met eisen, maar produceert een lopend verhaal dat de lezer stimuleert om de rest van de scriptie te lezen. Over het algemeen heeft je samenvatting drie functies:
- De titel uitgelegd
Ten eerste dient je samenvatting de titel van je scriptie te verklaren. Doorgaans is de titel een reflectie van het onderzoek in één zin. Het fungeert dus als geschikte kapstok om je samenvatting aan op te hangen.
- Je scriptie samengevat
De belangrijkste functie van de samenvatting is om de lezer kort en bondig te vertellen wat er in je scriptie te vinden is. Ga voor jezelf na wat de belangrijkste punten uit je werk zijn. Wat was het onderwerp? Wat heb je gedaan? Wat viel je op? Wat was uiteindelijk de conclusie? Verwerk deze punten in een lopend en aantrekkelijk verhaal.
- De lezer voorbereid
Als laatste dient de samenvatting de lezer voor te bereiden op de aankomende scriptie. Je legt bijvoorbeeld kort gehanteerde vaktaal uit en introduceert bedrijven en namen. Op deze manier is de lezer in meer of mindere mate voorbereid op belangrijke terminologie in jouw werk.
De samenvatting formuleren
Het formuleren van je samenvatting is een precies werk. Het kan daarom soms lastig zijn. Het is aan te bevelen om de samenvatting na te laten kijken door correctoren van Scriptium bij een inhouds- of structuurcheck. Onze scriptiebegeleiders kunnen je eventueel helpen bij het opzetten van de samenvatting.
Hieronder volgen enkele tips:
- Schrijf de samenvatting in de verleden tijd
Als je een samenvatting schrijft is het onderzoek al uitgevoerd. Daarnaast is het van belang dat je dezelfde werkwoordsvorm consequent blijft gebruiken. Afwijkende werkwoordsvormen worden aangepast door taalcorrectoren.
- Refereer terug naar de belangrijkste delen van je scriptie
Ga na of je samenvatting beknopt de inhoud van je probleemstelling, doelstelling, eventuele hypothese(n), onderzoeksvraag, onderzoeksopzet, conclusie en discussie bevat. Soms kan het schrijven van de samenvatting een confrontatie zijn met afwijkingen of onjuistheden in de structuur van je scriptie. Het is daarom aan te bevelen het schrijven van de samenvatting niet te laten liggen tot vlak voor je deadline. Gebruik het als een laatste checklist om zeker te stellen dat je scriptie alle onderdelen bevat die in de juiste volgorde verwerkt zijn.
- Leg afkortingen uit of gebruik volledige namen en begrippen
Het is de bedoeling dat de lezer de samenvatting kan begrijpen zonder de rest van je scriptie door te hoeven bladeren. Een afkorting van een bedrijfsnaam is voor de lezer van de samenvatting nieuw en kan verwarring veroorzaken. Het is overigens sowieso niet aan te bevelen te veel afkortingen in een scriptie te gebruiken. Het sluit niet aan bij een academische en professionele schrijfstijl omdat het getuigt van ‘lui schrijven’.
- Hou als richtlijn voor de lengte maximaal één A4 aan
Als richtlijn voor de lengte van je samenvatting wordt over het algemeen aangehouden dat de samenvatting ongeveer 5% van de totale lengte van je scriptie moet zijn. Toch is het aan te bevelen de samenvatting nooit langer dan een A4 te laten. Dit omdat de beknoptheid anders in het geding komt. Een lezer moet de samenvatting snel kunnen lezen en een compleet beeld krijgen van je scriptie. Als de samenvatting te lang is, haakt de lezer af.
Kernwoorden
Omdat scripties vandaag de dag vaak worden opgenomen in onlinedatabanken, kan een opleiding eisen dat je kernwoorden aanlevert. Deze kernwoorden worden vervolgens bij het invoeren van je scriptie in de databank toegevoegd. Lezers kunnen de scriptie dan gebaseerd op die zoekwoorden vinden. Mocht jouw opleiding van je eisen dat je kernwoorden aanlevert, dan kun je die in een enkele regel vermelden onder je samenvatting. Geschikte kernwoorden zijn sleutelwoorden die jouw scriptie samenvatten. Denk bijvoorbeeld aan je onderwerp, onderzoeksmethode of namen van modellen en analyses.
Hulp van een professional
Heb je moeite om een goede samenvatting te schrijven? Lukt het niet om de feedback van je beoordelaar te verwerken? Dan is het wellicht een idee om scriptiebegeleiding van Scriptium in te schakelen. Onze begeleiders kunnen uitstekend helpen met het opzetten en verbeteren van je samenvatting. Daarbij staan ze 7 dagen per week voor je klaar.
Bedankt voor jullie overzichtelijke site. Ik heb er veel aan. Nu zit ik met een probleempje. Ik heb een vrij lange discussie waarbij ik nogal wat beperkingen ipnoem en dieper inga op zaken. Moet ik dit dan ook in de samenvatting opnemen? Alvast dank voor het antwoord!
Dank je wel voor het compliment en je vraag 🙂 In principe dien je in je samenvatting kort de belangrijkste beperkingen te bespreken. Hou het bij 4 of 5 zinnen. In de praktijk zien we dat dit vaak niet gebeurt en dat de samenvatting stopt bij de conclusies. Hier valt ook wat voor te zeggen. De samenvatting mag niet te lang zijn, en je kunt beredeneren dat het onderzoek in principe stopt nadat de conclusies zijn geschreven. Het hangt ook af van de eisen van je begeleider.
Kun je letterlijke stukken tekst dat in je onderzoek gebruikt in de samenvatting zetten?
Het is niet aan te bevelen om stukken in je scriptie te herhalen. Dat valt op en leest niet fijn. Daarnaast geeft het een gevoel van langdradigheid, zeker als dat vaak gebeurt. Ik zou dus (iets) andere bewoordingen gebruiken.
Is er een bepaalde manier waarop de samenvatting moet worden afgesloten? Moet ik een krachtige slotzin gebruiken?
Hallo Mellow,
Bedankt voor je vraag. Niet per se. Je kunt afsluiten met een samenvatting van de conclusies. Of als je aanbevelingen en een discussie hebt, met de aanbevelingen en de discussie. Het is ook niet zo dat het onderzoek stopt bij de samenvatting, dus een specifieke slotzin is niet nodig. Bij de conclusie kun je wel een slotzin gebruiken.
Hallo Scriptium, mag ik tussenkopjes in de samenvatting gebruiken? Ik vind dat zelf wel fijn lezen.
in principe niet. Het is de bedoeling dat de samenvatting samenhangend leest en dat het een doorlopende tekst is. Wel kun je witruimtes tussen de alinea’s/delen van de samenvatting gebruiken.
Hallo, ik heb een vraag. Moet je in de samenvatting ook bronnen gebruiken? Ik heb zelf wel twee bronnen staan namelijk.
het is beter dat je samenvatting vrij van bronnen is. Soms is het echter bijna onvermijdelijk om ook een bron in je samenvatting te plaatsen. Bijvoorbeeld bij het opnoemen van feiten: ‘43% van de Nederlanders heeft ooit te maken gehad met fysieke bedreiging’.
En moet je dan, als datzelfde feit terugkomt in het onderzoek, opnieuw dezelfde bron gebruiken?
ja, want de samenvatting staat los van het onderzoek.
Mag ik in de samenvatting een stuk tekst gebruiken die niet terugkomt in het onderzoek?
Hallo Lode,
Bedankt voor je vraag. Dat hangt ervan af wat voor tekst het is. Als het gerelateerd is aan één van de onderdelen (inleiding, theorie, methode, resultaten, conclusie, discussie) maar in aparte bewoordingen staat, dan is dat prima. Gaat het om tekst die inhoudelijk geen betrekking heeft op het uitgevoerde hoofdonderzoek, dan dient die er niet te staan.
In mijn samenvatting verwijs ik naar een bijlage. Ik vraag me af of dat oké is. Ik kan nergens lezen of dat mag of niet.
Hallo Wilma,
Je kunt beter geen verwijzing naar een bijlage opnemen in de samenvatting. Een bijlage is verdiepende informatie, terwijl een samenvatting een algemene beschrijving van het onderzoek is. Beter verwijs je alleen in het onderzoek naar bijlagen.