Dag starten ADHD afbeelding 1

Dag starten ADHD

Het kan voor studenten met ADHD soms lastig zijn om de dag goed te beginnen. Dit heeft te maken met dat de meeste mensen met ADHD moeite hebben om zichzelf te concentreren op bepaalde taken. Als student weet je natuurlijk als geen ander dat je altijd wel taken hebt om uit te voeren. Dit kan clashen met ADHD. Juist daarom is het extra belangrijk om je dag goed te beginnen. Een goed begin van je dag kan er namelijk voor zorgen dat je gemakkelijker taken uitvoert en dit ook op tijd doet. De gouden tip voor een goed begin van je dag is het aanhouden van een routine. Toch lijkt een routine niet altijd even makkelijk te zijn voor mensen met deze diagnose. Ben jij benieuwd welke tools zouden kunnen helpen voor een goed begin van je dag? Lees snel verder.

1. Verzin eerst een klein doel

Een routine creëren is makkelijker gezegd dan gedaan. Al helemaal als je gediagnosticeerd bent met ADHD. Daarom is het cruciaal om een routine niet als iets heel groots te zien. Begin gewoon met het verzinnen van een klein doel. Dit kan een doel voor de hele dag zijn, maar ook voor de hele week. Het stellen van een doel dient als een grote stap naar een succesvolle routine voor personen met ADHD. Maar hoe begin je hier dan aan? Eigenlijk door niets anders dan brainstormen. Denk na over wat je bereikt wilt hebben aan het einde van de week en je hebt vanzelf een doel te pakken.

2. Geef vorm aan je routine

Naast dat het stellen van doelen belangrijk is, geldt dit ook voor de vormgeving van je routine. Je kunt namelijk pas een routine aanhouden als je er een hebt. Het kan zomaar zo zijn dat je op sommige vlakken al een routine hebt. Denk bijvoorbeeld aan op welke tijd je je maaltijden eet. Heb je hier een routine voor? Schrijf het op. Door je huidige routine op te schrijven, ontwikkel je een goed overzicht van wat je op dagelijkse basis doet. Hierdoor kun je ook beter inzien waar het wellicht mis gaat. Ook de volgorde is hierbij belangrijk. Alles door elkaar opschrijven zorgt immers voor chaos. Daarbij zorgt alles in detail opschrijven ervoor dat je gemakkelijk nieuwe onderdelen kunt toevoegen aan een bestaande routine. Je hoeft vaak namelijk helemaal geen nieuwe routine te volgen. Een compleet nieuwe routine ontwikkelen is zelfs onrealistisch. Je weet dan vaak niet waar je moet beginnen, waardoor het hele idee in duigen valt. Maak het jezelf makkelijk en pas slechts je huidige routine aan. Het is dan veel makkelijker om je op je routine te focussen.

3. Schrijf jouw ideale schema op

Heb je nog een aantal lege notitieboekjes of schriften in de kast liggen? Dan is het nu tijd om ze te gebruiken. Voor mensen met ADHD is het namelijk belangrijk om op te schrijven en bij te houden wat je op een dagelijkse basis moet doen. Zie het als een soort dagschema. Je schrijft niet alleen op wat je moet doen, maar ook hoe je dit moet doen. Het is hierbij belangrijk dat je niet alles in een schema propt. Dit kan verwarrend zijn. Je kunt beter één schema maken voor werkdagen en één schema voor de dagen waarop je vrij bent. Het is dus eigenlijk de bedoeling dat je alle taken die jij moet verrichten opschrijft. Vaak maken we iedere taak heel groot in ons hoofd, waardoor we kleine taken over het hoofd zien. Vergeet dus niet taken als afwassen na het koken of de was uit de wasmachine halen. Als je alles uit je dag wilt halen, kun je er ook tijden bij zetten. Je moet dan wel goed opletten dat je jezelf niet te veel of te weinig tijd geeft voor bepaalde taken. Dit kan je dagschema helemaal in de war schoppen.

4. Vergeet je vrije tijd niet in te plannen

Zoals eerder genoemd plan je alle taken die je moet verrichten in. Wat veel mensen niet weten, is dat het ook handig kan zijn om je vrije tijd in te plannen. Denk bijvoorbeeld aan wat je gaat doen in een pauze van je studiewerk. Ga je een blokje om? Of kom je liever even tot rust door iets te tekenen? Wat je ook wilt doen: plan het in. Doe je dit niet? Dan is de kans groot dat je veel verschillende dingen gaat doen in je pauze. Het gevaar hierbij is dat je zo verstrikt kunt raken in je bezigheden, dat je de tijd vergeet. Dit is zonde. Vooral als je eigenlijk makkelijk je planning had kunnen redden.

5. Maak gebruik van visuele aanwijzingen

Uit onderzoek blijkt dat mensen met ADHD vaak goed reageren op visuele aanwijzingen. Dit zorgt voor meer overzicht. In een schema uit zich dit in verschillende kleuren en vormen. Deel verschillende taken in categorieën in en geef iedere categorie een kleur. Maak werk bijvoorbeeld groen en pauzes oranje. Je zou zelf een schema kunnen tekenen, maar ook een dag-, week-, of maandplanner kan handig zijn. Wil je nog meer overzicht? Dan zou je kunnen kiezen voor een whiteboard. Het is dan wel belangrijk dat je het whiteboard ergens in het zicht neerlegt of ophangt. Een goede plek is bijvoorbeeld boven je bureau. Dan word je er geregeld mee geconfronteerd wat je eigenlijk moet doen.

6. Maak gebruik van checklists

Het is ook handig om altijd een checklist bij je te hebben. Dit is zowel mogelijk op je telefoon als op papier. Zo weet je altijd wat je nog moet doen. Soms herinner je je ineens weer een taak die je nog moest verrichten. Staat deze taak nog niet op je lijstje? Schrijf het er dan vooral bij. Door altijd een checklist bij je te hebben, weet je altijd wat je moet doen. Het is aan te raden om zowel een lijstje op papier als op je telefoon te hebben. Je weet maar nooit wanneer je je lijstje kwijt raakt.

7. Maak gebruik van wat je hebt

Een mobiele telefoon kan zorgen voor afleiding, maar het kan je ook enorm helpen. De meeste smartphones hebben namelijk een timer-app. Deze app is handig om te gebruiken als je voor een bepaalde tijd aan een taak wilt werken. Wil je maximaal een kwartier de was doen? Zet dan een timer van 15 minuten. Zijn de 15 minuten om? Dan gaat de timer af en kun je de taak zo langzamerhand gaan afronden. Je wordt wellicht een beetje opgejaagd door de timer, maar het werkt wel in je voordeel.

8. Geef jezelf de tijd

Verwacht niet dat je binnen een week de perfecte routine hebt ontwikkeld. Een routine creëren kost tijd, dus wees niet te hard voor jezelf. Mensen met ADHD moeten vaak nog harder werken aan een routine. Juist daarom is het belangrijk dat je jezelf de tijd geeft. Straf jezelf dus niet als het soms even niet lukt. Het creëren en houden van een routine gaat immers met vallen en opstaan.

Studiehulp van Scriptium

Ben jij student en heb je moeite met studeren? Ben je op zoek naar tentamentraining of bijles voor bepaalde vakken? Bij Scriptium bieden we professionele studiehulp aan. Of je nu geholpen wilt worden met Data-Analyse, worstelt met Finance, of hulp bij marketing nodig hebt, we staan 7 dagen per week voor je klaar. Neem contact met ons op, en we komen snel bij je terug!

Je hebt al gestemd op dit artikel. Bedankt :-)
Wat vind jij van dit artikel?