Concentreren online lessen - afbeelding 1

Online lessen

Daar zit je dan. In je kamer te struggelen om wakker te blijven en op te blijven letten. In de collegebanken was het al moeilijk, laat staan nu je in je kamer zit, met al je spullen om je heen die je af kunnen leiden. Vooral je bed is erg verleidelijk. Concentreren tijdens online lessen is moeilijk, maar je kunt het jezelf makkelijker maken.

 

Berg je spullen op

En dan gaat het met name om de spullen die jou in verleiding brengen om afgeleid te raken. Dus ook je telefoon (mits je die nodig hebt voor je online lessen). Mocht je je telefoon nodig hebben, schakel dan alle applicaties uit die je op dat moment niet nodig hebt, zodat je niet in verleiding raakt het voor andere doeleinden te gebruiken. Zo niet, zet hem dan op stil en leg het ergens in een hoekje van je kamer zodat je er niet snel bij kunt.

Dit geldt overigens voor meerdere spullen die jou afleiden. Zorg ervoor dat alles wat jou afleidt, opgeborgen is voordat je online lessen beginnen.

 

Saaie omgeving

Een te saaie kamer kan er misschien voor zorgen dat je juist slaperig wordt en niets meer gaat uitvoeren, omdat alles om je heen zo ontzettend ‘leeg’ is. Zorg er dus voor dat je omgeving niet al te saai is ingericht, maar wel genoeg zodat je niet afgeleid raakt tijdens je online lessen. We weten allemaal dat een collegezaal ook enorm saai kan zijn waardoor je nog net niet in slaap valt. Toch lukt het vaak beter om in een collegezaal te concentreren dan in je eigen omgeving. Probeer dus je omgeving zodanig in te richten, dat het voelt alsof je op school bent. Dit zorgt ervoor dat je meer in een werksfeer komt en je automatisch beter kunt concentreren.

 

Aankleden

Het klinkt in de eerste instantie misschien een beetje raar, maar ook kleine dingen zoals aankleden en op tijd zijn, kunnen enorm helpen. Als jij 5 minuten voor je online lessen wakker wordt, en je gaat in je pyjama voor je laptop zitten, dan blijf je in het sfeertje hangen van ‘ik wil de hele dag in mijn bed liggen en niks doen’. Als je op tijd wakker wordt, op het gemakje aankleedt, wat eet en drinkt en nog even relaxed voordat je je laptop opstart, dan ben je al een stuk wakkerder en energievoller om je dag te beginnen. Zo kun je je ook veel beter concentreren tijdens je online lessen. Je brein is namelijk gewend aan de routine dat je opstaat, aankleed, nog even snel wat eet, drinkt en wellicht nog wat relaxed voor je naar school vertrekt. Probeer deze routine thuis ook aan te houden.

 

Voorbereiden

Een goed begin is halve werk. Als je het bovengenoemde (bijna) allemaal hebt gedaan, dan kan je er nog een extraatje bij knallen. Goed voorbereiden. Zo heb je in ieder geval een stukje gewerkt, waardoor je al een beetje voorloopt. Wat de docent vervolgens uitlegt, is voor een gedeelte slechts herhaling. Daarnaast zit je al wat meer in de werkstemming en kun je je beter concerteren op de rest dat gaat komen.

 

Studiebegeleiding

 

 

elisa

Elisa is blogschrijfster bij Scriptium.

Laat een reactie achter