- Scriptium
- Posted on
- Geen reacties
Tips om je concentratie te verbeteren
Onder studenten is gebrek aan concentratie een bekend probleem. Zo zegt ruim 56 procent van de studenten dat ze zich vaak niet goed te kunnen concentreren. En zo gek is dat niet, met al die afleiding om ons heen. Dit concentratieprobleem kan daarbij een obstakel vormen tijdens het studeren. Want de kans is groot dat je werk laat liggen, zodra je geen focus meer hebt.
Juist daarom is je concentratie verbeteren zo belangrijk. Dit klinkt misschien als een onmogelijke opgave. Echter, het hoeft helemaal niet zo moeilijk zijn. Ben jij benieuwd hoe jij je concentratie gegarandeerd zult verbeteren? Lees dan snel verder.Â
Tip 1 - Maak een planning
Het is logisch dat je je niet goed kunt focussen, als je geen plan hebt. Je weet immers niet eens waar je moet beginnen. Daarom is het aan te raden om een planning voor jezelf te maken. Dit geeft je namelijk overzicht.
Wat wel belangrijk is om in je achterhoofd te houden, is dat je vaak niet aan alles toekomt. Mensen hebben namelijk de neiging om een té strakke planning te maken. Maar hoe vaker je plant, hoe beter je jezelf kunt inschatten. Dus oefen met plannen en streep je taken af. Op deze manier verbeter je je concentratie en voel je je tevreden zodra je de taken hebt afgerond.
Tip 2 - Las genoeg pauzes in
Studeren moet wel leuk blijven, dus pauzes horen er ook bij. Het is aan te raden dat, als je 30 tot 45 minuten hebt gestudeerd, je vervolgens 5 tot 10 minuten pauze inlast. Dit klinkt misschien heel kort, maar is in principe lang genoeg. De kans is namelijk groot dat je na een lange pauze niets meer gaat doen. En dat is natuurlijk niet de bedoeling.
Docenten geven niet voor niets vaak 10 minuten pauze tijdens de les. Een korte pauze dient namelijk ook als een moment waarop de stof wordt verwerkt. Probeer dus zoveel mogelijk in blokken te werken met kleine pauzes. Zo houd je je brein actief en verbeter je je concentratie.
Tip 3 - Zorg voor een fijne studieomgeving
Een gouden tip voor betere concentratie is een rustige studieomgeving opzoeken. Je ziet niet voor niets geregeld studenten met hun laptop in de bibliotheek zitten. Zorg ervoor dat je op een plek bent met weinig afleiding. Of dit nu je eigen kamer, de bibliotheek of een eettentje is. Het gaat erom dat je een mentale staat bereikt waarin je gefocust bent.Â
Dus weet je van jezelf dat je het best aan je eigen bureau werkt? Ruim je bureau dan op voordat je gaat studeren. Zie je de bibliotheek als een plek waar je kunt ontspannen? Spreek dan met jezelf af om geregeld naar de bieb te gaan. Desnoods vraag je een studiegenoot mee, zodat je een stok achter de deur hebt.
Tip 4 - Hydrateer en eet goed
Vaak wordt onderschat hoe belangrijk voeding is tijdens het leren. Zo ontbijten slechts 3 op de 10 studenten voordat ze naar school gaan. Dit gaat ten koste van je concentratie. Ongezond voedsel eten of helemaal niets eten kan zo resulteren in futloosheid, en deze futloosheid leidt weer tot concentratieverlies.
Probeer dus altijd een fles water bij je te hebben en genoeg fruit te eten. Hierdoor zul je je namelijk veel productiever voelen en geconcentreerder zijn.
Tip 5 - Weg met de telefoon
Hoe moeilijk het ook klinkt: stop je telefoon weg tijdens het studeren. Je mobieltje geeft namelijk onnodige prikkels tijdens het studeren, en dit leidt enorm af. Uit onderzoek van Caring Universities (2020) blijkt immers dat herhaaldelijk je mobieltje checken tijdens het studeren, voor 70 procent tot 80 procent van de studenten een belemmering vormt. Dit is natuurlijk zonde, want je studieresultaten kunnen hieronder lijden.
Een manier om van deze afleiding af te komen, is om je telefoon uit te zetten. Als je telefoon uit staat, ga je namelijk niet continu de notificaties checken. Vertrouw je jezelf hier niet mee? Geef je telefoon dan aan een huisgenoot tijdens het studeren. Dan weet je zeker dat je er niet aan zit.
Tip 6 - Geef jezelf een beloning
Last but not least: beloon jezelf. Want hoe lekker is het dat je naar iets uit kunt kijken tijdens het studeren? Jezelf belonen zorgt ervoor dat je gemotiveerder aan de slag gaat. Daarbij kun je het zo gek maken als je zelf wilt. Geef jezelf bijvoorbeeld een lekkere chocoladereep als je dat verslag eindelijk af hebt, of gun jezelf een korte wandeling in de zon tijdens je pauze.
-
Gamification
Dit is een vorm van beloning. Het draait om het toevoegen van spelelementen aan activiteiten, waardoor gedrag kan worden veranderd. De spelelementen zorgen ervoor dat de activiteiten uitdagend blijven en dat je je focus behoudt. Je werkt dan naar de beloning toe. Gamification kan ook werken bij het behalen van leerdoelen. Een voorbeeld is de App Duolingo. Hiermee kun je al spelenderwijs een nieuwe taal leren. Je verzamelt punten en badges als je voortgang maakt met leren, en het heeft ook een competitief element. Zeer handig dus!
Het is belangrijk om te kijken naar waar jij behoefte aan hebt. Daarbij is het aan te raden om het wel uitdagend genoeg te maken. Zo is bijvoorbeeld een filmpje kijken na iedere bladzijde lezen wel erg makkelijk. Daag jezelf uit en je zult gegarandeerd van je beloning genieten en voldoening krijgen van de taak!
Studiehulp van Scriptium
Ben jij student en heb je moeite met studeren? Ben je op zoek naar bijles voor bepaalde vakken? Bij Scriptium bieden we professionele studiehulp aan. Of je nu geholpen wilt worden met rekenen, worstelt met statistiek, of hulp bij Engels nodig hebt, we staan 7 dagen per week voor je klaar. Neem contact met ons op, en we komen snel bij je terug!