- Scriptium
- Posted on
- Geen reacties
Beperkingen eerder onderzoek
Het kan voorkomen dat je tegen beperkingen uit eerder onderzoek aanloopt. Wil je weten hoe je hier het beste mee om kunt gaan? Dan is deze blog iets voor jou. In deze blog leggen wij uit hoe je de uitdagingen van beperkingen uit eerder onderzoek kan overwinnen. Met deze tips kun jij snel weer door met je scriptie.
Hoe ontstaan beperkingen in eerder onderzoek?
Er zijn meerdere oorzaken waarom er beperkt onderzoek beschikbaar is over jouw onderwerp. Zo zijn veel studies bijvoorbeeld niet volledig. Er kan beperkte of onjuiste data zijn. Wetenschappers kunnen er ook voor kiezen om bepaalde (negatieve) data uit hun onderzoeken weg te laten. Dit doen ze omdat de resultaten van het onderzoek niet past in hun theorie. Researchers kunnen dit ook doen omdat er zonder die data een grotere kans is dat het onderzoek gepubliceerd wordt. De beweging Open Science wil ervoor zorgen dat voortaan alle data openbaar wordt. Alleen kan het zijn dat net het onderzoek dat jij wilt gebruiken onvolledig is. Gelukkig kun je daar wat aan doen.
Omgaan met beperkte data eerder onderzoek
Er zijn een paar manieren om met beperkte data om te gaan. Een van de manieren is om contact op te nemen met de onderzoeker om aanvullende informatie te vragen. Wie niet waagt, wie niet wint. Als dit niet werkt, kun je een ​​andere methode van gegevensverzameling gebruiken. Zo kun je een experiment uitvoeren of een enquête afleggen. Ten slotte is het een poging waard om te proberen het onderzoek te herschrijven. Zo kunnen de gegevens op een meer omvattende manier worden verzameld. Het kan zijn dat deze manieren helaas niet werken. Je kunt ook nog overwegen om dit onderzoek niet te gebruiken voor je scriptie.
Herhalend of aanvullend onderzoek
Herhalend en/of aanvullend onderzoek is belangrijk om problemen met beperkte data uit eerder onderzoek op te lossen. Dit kan bijvoorbeeld gaan om probleemstellingen, dataverzameling, statistieken of het gebruik van onderzoeksmethoden. Herhalend en aanvullend onderzoek uitvoeren heeft veel voordelen. Door jouw onderzoek kunnen bijvoorbeeld verbeteringen in de praktijk worden geboekt. Ook kunnen je lezers hieruit opmaken dat jij alles hebt gegeven om dit onderzoek bruikbaar te maken.
Verschillende onderzoeksmethodes
Er zijn verschillende methodes voor het aanpakken van een aanvullend onderzoek. Wij zetten de belangrijkste methodes op een rij:
-
Enquête. Deze methode is zeer geschikt wanneer je een grote groep mensen wilt ondervragen. Je kunt een enquête op meerdere manieren uitvoeren, zoals met een online formulier, face-to-face of telefonisch.
-
Interview. Een interview is een goede methode als je achter meningen, behoeftes of motivaties van een persoon wil komen. Interviews kunnen een goede indicatie geven van wat er speelt in een bevolkingsgroep.
-
Observatie. Bij deze methode zet je al je zintuigen op scherp. Welk gedrag vertonen mensen in het park? Waarom zijn deze mensen boos? Dit zijn enkele vragen die je kunt beantwoorden door middel van observeren.
-
Experiment. Bij deze methode is er een onderscheid tussen een natuurwetenschappelijk experiment en een sociaal-wetenschappelijk experiment. Welk experiment geschikt is voor jouw scriptie, is afhankelijk van je hypothese.
Hoe geef je aan dat er beperkingen uit eerder onderzoek zijn?
Je hebt vastgesteld dat er beperkt onderzoek beschikbaar is. Ook heb je de nodige stappen ondernomen om dit op te lossen, zoals aanvullend onderzoek. Ondanks je pogingen blijft er beperkte informatie over jouw onderwerp. Hoe kun je dit duidelijk maken aan je lezers? Wij hebben een aantal zinnen op een rij gezet waarmee je dit kunt aangeven:
-
Eerder gepubliceerd onderzoek naar het effect van X is niet consistent gebleken.
-
De analyse van X houdt geen rekening met, noch onderzoekt zij Y.
-
De bestaande verslagen zijn er niet in geslaagd de tegenstelling tussen X en Y op te lossen.
-
De meeste studies over X zijn beperkt tot een klein aantal gebieden.
Er is weinig bekend over het onderwerp: hoe geef je dit aan?
Er valt nog veel te onderzoeken op deze wereld. Daardoor kan het zomaar zijn dat er weinig onderzoeken over bepaalde onderwerpen zijn gedaan. Is dit ook het geval bij jouw scriptie? Er zijn een aantal manieren hoe je dit kunt overbrengen aan je lezers. Wij zetten een aantal standaardzinnen op een rij die je daarvoor kunt gebruiken:
-
Het blijft speculatie welke causale factoren leiden tot X.
-
Tot op heden is er geen betrouwbaar bewijs dat…
-
Het is nog steeds onbekend of…
-
De aard van X blijft onduidelijk.
Uitdagingen van beperkingen eerder onderzoek overwinnen
Beperkingen uit eerder onderzoek kunnen een domper zijn. Gelukkig kun je talloze stappen ondernemen om er het beste van te maken. Beperkingen kun je ook zien als een uitdaging. Wanneer je de uitdagingen hebt overwonnen, zal het je een voldaan gevoel geven. Zo voelt het extra goed wanneer je jouw scriptie straks op het bureau van je docent legt.
Meer hulp nodig? Scriptium staat voor je klaar
Loop je tegen problemen aan tijdens het schrijven van je scriptie? Scriptium kan je helpen om je eindwerk foutloos in te leveren. Onze professionele begeleiders staan 24/7 voor je klaar om je scriptie naar een hoger niveau te tillen. Heb je je scriptie of verslag al af? Schakel dan één van onze correctoren in om je tekst na te laten kijken op taal en zinsstructuur. Wil je liever je scriptie laten nakijken op inhoud? Ook daarvoor ben je bij Scriptium aan het juiste adres. Neem vandaag nog contact met ons op, en we helpen je meteen!
Aniek is contentschrijver bij Scriptium. Ze studeerde Crossmediale Communicatie aan Hogeschool Rotterdam en heeft inmiddels al enige ervaring in de wereld van marketing en communicatie. Haar passie ligt bij het schrijven en creëren van content dat er toe doet.