autisme - afbeelding 1

Autisme

Oog voor detail, eerlijkheid, loyaliteit en analytisch denken zijn positieve eigenschappen die in verband worden gebracht met autisme. Bij autisme gaat het om een andere manier van zijn dan neurotypische mensen (mensen die niet autistisch zijn). Deze andere manier van zijn heeft voornamelijk invloed op de manier waarop iemand met autisme informatie verwerkt. Neurotypische mensen vinden het makkelijker om hoofd- en bijzaken te onderscheiden. Dit is een van de voornaamste verschillen met mensen met autisme, die zoals eerdergenoemd juist meer oog hebben voor detail.

 

Onderwijsinrichting

Wat het onderwijs betreft hebben neurotypische mensen het beter getroffen dan mensen met autisme. Het onderwijs is namelijk ingericht op de neurotypische mensen waardoor het voor mensen met autisme niet altijd makkelijk is. Voor iemand met autisme betekent dit dat je naar oplossingen moet zoeken om de standaardmanier van studeren aan te passen naar een manier die voor jou werkt. De volgende tips kunnen je helpen om je weg te vinden in het maken van aanpassingen die voor jou werken.

 

Sterke punten

Wees je bewust van de sterke punten die jij door je autisme hebt. Autisme maakt bepaalde dingen lastiger, maar het maakt sommige dingen ook makkelijker. Focus je op je sterke eigenschappen en ga aan de slag met de geschikte opties binnen jouw deskundigheid. Maak het jezelf makkelijk. Zoek een prettige plek met zo min mogelijk prikkels om te studeren. Waarschijnlijk vind je afleiding vervelend en vind jij omgevingsgeluiden nog net iets vervelender dan andere studenten. Je kunt het beste op zoek gaan naar een stille prikkelarme ruimte. Jouw oog voor detail is een zegen maar tegelijkertijd een vloek. Doordat je het lastiger vindt om hoofd- en bijzaken van elkaar te scheiden heb je meer tijd nodig om informatie te verwerken. Houd hier rekening mee in je planning en gun jezelf wat meer tijd.

 

Planning & structuur

Vind iemand die je helpt met plannen. Plannen vereist overzicht en de meeste studies bestaan uit een samenstel van ontzettend veel verschillende taken en deadlines. Vraag een ouder, een studiegenoot of een docent of zij jou willen helpen met plannen. Bij het maken van deze planning is voor het overzicht belangrijk dat je ook je vrijetijdsbesteding hierin verwerkt zoals hobby’s en sporten. Regelmaat is een belangrijk element in jouw planning. Besteed er voldoende aandacht aan dat je precies weet wanneer elke taak van je verwacht wordt want dat scheelt een heleboel energie.

 

Stigma

Helaas heerst er nog veel onwetendheid over autisme. Men weet vaak niet wat het precies inhoudt waardoor jij hier af en toe een handje zal moeten helpen. Geef duidelijk aan wat je nodig hebt om je studie zo goed mogelijk door te komen. Onbegrip voor autisme is heel vervelend dus probeer zelf al zo duidelijk mogelijk je behoeftes te communiceren en leg desnoods uit waarom je het nodig hebt dat dingen op een bepaalde manier verlopen. Maak afspraken en spreek je verwachtingen uit. Wees hierbij niet bang om om hulp te vragen of naar je docent of vertrouwenspersoon toe te stappen als het voor jou toch nog niet op rolletjes loopt. Vergeet niet dat je recht hebt op aanpassingen in je programma. Onderzoek goed de opties die al voor jou gemaakt zijn en gebruik vervolgens bovenstaande tips om je studie zo goed mogelijk door te komen!

 

Studiebegeleiding

 

 

Raquel - planning voor huiswerk

Raquel is blogschrijfster bij Scriptium. Ze heeft een haat-liefdeverhouding met haar workouts, maar compenseert dit met haar passie voor gezond eten. Ze wordt gelukkig van vrienden en familie en beleeft haar geluksmomentjes zowel in de kroeg als gezellig thuis.

Laat een reactie achter