afgestudeerd wat nu - afbeelding 1

Afgestudeerd - Wat verandert er?

Tijdens het werken aan je scriptie zul je waarschijnlijk niet kunnen wachten om eindelijk afgestudeerd te zijn. Dit is begrijpelijk, want je hebt niet voor niets jarenlang gestudeerd. Nu gaat het volwassen leven toch echt beginnen. Het is logisch dat dit even wennen zal zijn. Zo kun je doordeweeks niet meer gratis reizen en krijg je geen maandelijkse studiefinanciering meer.

Dit soort dingen zijn belangrijk om op in te spelen als je bent afgestudeerd. Ben jij benieuwd naar waar je nog rekening mee moet houden zodra je klaar bent met de studie? Lees dan snel verder.

Schrijf je op tijd uit

Een van de belangrijkste dingen die je moet doen als je je studie hebt afgerond, is jezelf uitschrijven voor je opleiding. Dit is allesbehalve moeilijk. Houd je DigiD bij de hand en ga naar de website van Studielink. Log in met je DigiD en geef vervolgens aan dat je bent afgestudeerd. Dit doe je door de datum van afstuderen door te geven.

Studenten gaan er vaak van uit dat dit automatisch gebeurt. In principe is dit ook de bedoeling, maar er kan altijd iets misgaan in het systeem. Check dit dus altijd voor de zekerheid. Je wilt namelijk niet continu betalingsherinneringen krijgen omdat je nog collegegeld zou moeten betalen. Vooral als je helemaal geen student meer bent.

Zet je studiefinanciering stop

Had je tijdens je studie recht op studiefinanciering? Dan zul je deze na de studie stop moeten zetten. Wacht hier vooral niet te lang mee. Voor jou is het misschien een fijn extraatje, maar studiefinanciering ontvangen zonder dat je er recht op hebt, wordt niet gewaardeerd. Je zult dan hoogstwaarschijnlijk iedere onterecht ontvangen cent terug moeten betalen.

Zorg er dus voor dat je ruim op tijd de studiefinanciering stopzet via Mijn DUO. Je kunt de studiefinanciering uiterlijk stopzetten op de 1e dag van de maand waarin je deze niet meer mag ontvangen. Is de 1e dag van de maand verstreken? Dan kun je pas per de volgende maand de studiefinanciering stopzetten. Houd dit dus goed in de gaten.

Kom je studieschuld onder ogen

Of je je studieschuld nu laag hebt gehouden of niet, uiteindelijk zul je toch moeten beginnen met aflossen. Gelukkig hoef je dit pas na twee jaar te doen, maar de schade bekijken kan nooit kwaad. Zo zou je je alvast kunnen voorbereiden op hoe je het beste kunt beginnen met aflossen. Misschien klinkt twee jaar voor nu nog ver weg, maar voordat je het weet moet je aan de aflosfase gaan geloven.

Hoeveel je het beste kunt aflossen heeft alles te maken met de hoogte van de studieschuld en je huidige inkomen. Dus ben je niet van plan om de komende jaren bij hetzelfde bedrijf te blijven werken? Dan kan het misschien onrealistisch zijn om nu al te kijken naar hoeveel je maandelijks kunt aflossen. Toch willen we aan jou duidelijk maken dat deze fase niet onderschat moet worden. Het kan namelijk vies tegenvallen als je geen rekening houdt met de schuld die je een groot deel van je leven moet gaan aflossen.

Stop je studentreisproduct

Aan al die jaren doordeweeks gratis reizen komt nu toch echt een einde. Het stopzetten van je studentenreisproduct is iets wat je zeker niet moet vergeten. Want als je je studentenreisproduct te laat stopzet en er wel mee blijft reizen, krijg je een fikse boete. En je wilt natuurlijk niet dat je daar pas achter komt als je er een boete voor hebt gekregen. Dit kan je soms wel honderden euro’s kosten. Dat is natuurlijk zonde.

Wel is het goed om te weten dat online stopzetten niet mogelijk is. Je moet hiervoor echt naar een ophaalautomaat gaan. Ga je niet zo vaak meer met de trein? Zet dan even in je agenda dat je nog langs een ophaalautomaat moet gaan. Het zal je enorm veel geld schelen als je zo snel mogelijk opzegt. 

Wijzig je bankrekening

Heb je de afgelopen jaren gebruik gemaakt van een studenten bankrekening? Dan zul je je bankrekening moeten wijzigen zodra je bent afgestudeerd. Je bent nu immers geen student meer. Vaak is dit een kleine moeite. 9 van de 10 keer kun je dit gewoon online doen of via een app. Dit is bij iedere bank anders, dus check voor de zekerheid de website van jouw bank.

Aangezien iedere bank andere voorwaarden heeft over het wijzigen van je bankrekening, is het aan te raden om voor de zekerheid langs te gaan. Misschien hebben zij namelijk nog andere tips voor je. Het zou zomaar zo kunnen zijn dat er nog meer dingen zijn die stopgezet moeten worden. Een beetje hulp van de bank kan kosten schelen.

En nu aan de bak!

Zodra je alle processen die bij je studententijd hoorden hebt afgesloten, is het tijd om te solliciteren. Dit is een grote stap, maar daardoor niet minder leuk. In het begin zal dit waarschijnlijk wennen zijn, maar voor je het weet ben je helemaal gesetteld op je nieuwe werkplek.

Nog niet toe aan het werkleven? Dat is ook helemaal oké. Er zijn genoeg studenten die na hun studie direct hun koffers pakken om naar het buitenland te gaan. Een verre reis zou je zomaar kunnen helpen om erachter te komen wat voor baan bij jou past! Daarnaast is het ook mogelijk om een centje bij te verdienen door bijles te geven. Zo krijg je toch nog wat mee van de studentencultuur.

Studiehulp van Scriptium

Ben jij student, ben je nog niet afgestudeerd, en heb je moeite met studeren? Ben je op zoek naar bijles voor bepaalde vakken? Bij Scriptium bieden we professionele studiehulp aan. Of je nu geholpen wilt worden met scheikunde, worstelt met wiskunde, of hulp bij Frans nodig hebt, wij staan 7 dagen per week voor je klaar. Neem contact met ons op, en we komen snel bij je terug!

Laat een reactie achter

Je hebt al gestemd op dit artikel. Bedankt :-)
Wat vind jij van dit artikel?