ADD - afbeelding 1

ADD

Bij ADD (Attention Deficit Order) gaat het om een regulatiestoornis in de hersenen. Kort gezegd leidt dit ertoe dat een persoon met ADD moeite heeft zijn aandacht erbij te houden en zich te focussen op één bepaald ding, omdat hij of zij constant wordt afgeleid door prikkels van buitenaf. Daarbij is iemand met ADD vaak chaotisch, en handelt hij of zij zonder er twee keer over na te denken. Als je weleens kennis hebt gemaakt met iemand met ADD komen deze kenmerken je vast bekend voor, maar hoe zit het nou eigenlijk echt?

 

Wat is ADD?

De naam verraadt het al, wanneer het aankomt op ADD, ofwel: Attention Deficit Order. ADD is een subtype van ADHD, wat waarschijnlijk bij meer mensen een belletje doet rinkelen. Bij ADD gaat het om een aandachtstekortstoornis met hyperactivititeit, waarbij onoplettendheid een grote factor is. Het aandachtstekort speelt bij ADD de meest vooraanstaande rol. Waar over het algemeen de hyperactiviteit naar de achtergrond wordt gevoerd bij ADD, maakt dat meteen het onderscheid maakt met ADHD.

 

Oorzaken

Bij een groot percentage van de gevallen waarin ADD is gediagnosticeerd, namelijk 75 procent van de gevallen, de aandoening te wijten aan erfelijkheidsfactoren. Inmiddels scharen wetenschappers de aandoening steeds meer onder een neurobiologische stoornis, waar ook de autismespectrumstoornissen onder vallen. Er valt dan te denken aan autisme en het syndroom van Asperger. De overtuiging dat ook attention deficit disorder een neurobiologische stoornis is en aan dit rijtje kan worden toegevoegd komt voort uit indicaties dat genetisch-biologische factoren een zeer belangrijke rol spelen. Behoed je voor de misvatting dat vanwege het feit dat ADD met deze neurobiologische bevinding aan hetzelfde rijtje kan worden toegevoegd, ook een autismespectrum stoornis zal zijn. Bovendien dient de aandoening dus ook los te worden gezien van het karakter of andere omgevingsinvloeden zoals de opvoeding.

De aandachtsproblemen, de onoplettendheid en de sporadische gevallen van hyperactiviteit kunnen worden toegeschreven aan verandering in de werking van de neurotransmitters dopamine en noradrenaline. Voor personen met ADD leidt zo’n verstoring in dopamine en noradrenaline tot de hierboven genoemde aandachtsproblemen, onoplettendheid en hyperactiviteit, waarbij soms ook impulsief gedrag zich kan uiten.

Belangrijk is nogmaals het onderscheid met ADHD. Iemand met ADD heeft voornamelijk last van de aandachtsproblemen. Hyperactiviteit en impulsief gedrag is lang niet in alle gevallen een bijkomstigheid, en is daarmee bij mensen met attention deficit disorder soms zelfs helemaal afwezig.

 

Diagnose

ADD of ADHD wordt gediagnosticeerd door een psycholoog of psychiater. Er is dus geen vaste test ontwikkeld aan de hand waarvan kan worden vastgesteld of iemand de aandoening heeft of niet. Net als bij een aantal stoornissen op het autismespectrum wordt ADD in veel mindere mate gediagnosticeerd bij vrouwen dan bij mannen. Het advies is om deze aandoeningen zo vroeg mogelijk te laten diagnosticeren zodat de nodige maatregelen op tijd genomen kunnen worden. Als een diagnose op jonge leeftijd gemist wordt, kan dat op latere leeftijd leiden tot meer problematiek als resultaat van uitblijvende behandeling, hulp en een systeem dat van nature tegenwerkt.

 

Hulp bij het leren

Heb je moeite met het concentreren in de klas en het leren thuis? Dan begrijpen we dat bij Scriptium maar al te goed. Je kunt bij ons een bijlesdocent of studiebegeleider inschakelen die samen met jou aan de slag gaat met vakken die je moeilijk vindt, de gehele studie of met zaken als plannen en motiveren. Onze begeleiders en docenten hebben begrip voor eventuele leerproblematiek of leerachterstand en kunnen uitstekend helpen met het navigeren van een belastend en druk onderwijssysteem.

 

Bijles

 

 

Raquel - planning voor huiswerk

Raquel is blogschrijfster bij Scriptium. Ze heeft een haat-liefdeverhouding met haar workouts, maar compenseert dit met haar passie voor gezond eten. Ze wordt gelukkig van vrienden en familie en beleeft haar geluksmomentjes zowel in de kroeg als gezellig thuis.

Laat een reactie achter